Ρομποτική συγκομιδή φρέσκων μανιταριών μαζικής παραγωγής

 


 Η διείσδυση της υψηλής τεχνολογίας σε κρίσιμους τομείς της αγροτικής παραγωγής έχει ήδη ξεκινήσει. Τα αποτελέσματα είναι και θα συνεχίσουν να είναι θεαματικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εκτεταμένη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων στην αγροτική παραγωγή οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση την παραγωγικότητα και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής. Ο τομέας όμως παραμένει υψηλής εντάσεως εργασίας. Οι κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα εργασίες, απαιτούν προσωπικό υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης και εμπειρίας το οποίο είναι και το θεμέλιο της ανταγωνιστικής και βιώσιμής παραγωγής και της συνεχώς βελτιούμενης ποιότητας των προϊόντων μιας αγροτικής επιχείρησης. Οι δυνατότητες της υψηλής τεχνολογίας προσφέρουν λύσεις που παλαιότερα φάνταζαν ανέφικτες.

Η Innora Α.Ε. ακολουθεί πιστά εδώ και 6 χρόνια το δρόμο της καινοτομίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Με αφετηρία τις απαιτήσεις του πελάτη, κι ακολουθώντας έναν σύγχρονο και πλήρη κύκλο έρευνας κι ανάπτυξης, προσφέρει πρωτοποριακές και εμπορικά αξιοποιήσιμες λύσεις σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων . Μεταξύ των τομέων αυτών, είναι η αγροτική παραγωγή και πιο συγκεκριμένα ο κλάδος της συγκομιδής. Για λογαριασμό πελάτη της από το εξωτερικό με κύρια δραστηριότητα στην καλλιέργεια, παραγωγή και διανομή φρέσκων μανιταριών, η εταιρεία Innora Α.Ε. ανέπτυξε ένα ρομποτικό σύστημα διαλογής και συγκομιδής μανιταριών τύπου agaricus bisporus. Τέτοιου είδους εξοπλισμός δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, η εφαρμογή αφορά στην παραγωγή τους σε βιομηχανική κλίμακα αξιοποιώντας το σύστημα ραφιών / «σκαφών» Ολλανδικού τύπου (Dutch shelving), και η συγκομιδή τους αφορά αποκλειστικά στην αγορά των φρέσκων μανιταριών κι όχι των κονσερβοποιημένων. Οι ποιοτικοί δείκτες που ανεβάζουν την αξία κάθε τέτοιου μανιταριού είναι η καθαρότητα / λευκότητα και ομοιομορφία του καπακιού του. Αυτό το πλαίσιο απαιτητικών προδιαγραφών τηρήθηκε πιστά για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ως σήμερα η συγκομιδή των μανιταριών γίνεται από προσωπικό το οποίο συλλέγει με ταχύτητα τα μανιτάρια, φροντίζοντας να μην τα τραυματίζουν κατά τη συλλογή. Το ρομποτικό σύστημα υπόσχεται τη συλλογή μανιταριών με υψηλή παραγωγικότητα και με όμοια ή και καλύτερα τελικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από όσα συλλέγονται από ανθρώπινο χέρι. Σε τεχνικό επίπεδο, το σύστημα βασίζεται σε δύο πυλώνες: τους ρομποτικούς βραχίονες και την τεχνητή όραση. Επίσης, απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ολλανδικό σύστημα ραφιών, το ρομποτικό σύστημα μπορεί να κινείται κατά μήκος της κάθε «σκάφης» και σε όλα τα επίπεδα της στοίβας (ως 6 όροφοι συνήθως). Δυο ειδικά σχεδιασμένοι ρομποτικοί βραχίονες συλλέγουν ταυτόχρονα τα μανιτάρια από τη σκάφη ακολουθώντας το κάθε ένα μια αλληλουχία κινήσεων η οποία έχει μελετηθεί ώστε να είναι απλή, γρήγορα εκτελέσιμη και αποτελεσματική. Η συλλογή τους γίνεται με αξιοποίηση πληροφορίας από ένα συστήμα δισδιάστατης τεχνητής όρασης. Ειδικοί αλγόριθμοί επιλέγουν την αλληλουχία συλλογής τους και φυσικά παρέχουν πληροφορία για τη θέση τους στη σκάφη παραγωγής. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την, ανά μανιτάρι, επιτόπου κοπή του στελέχους του στο επιθυμητό μήκος και την συσκευασία τους σε πλαστικά κυτία.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε φάρμα παραγωγής στην Ισπανία ενώ παράλληλα έγιναν σειρές μετρήσεων ποιοτικού ελέγχου των συλλεχθέντων μανιταριών με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε αναβαθμίζεται και στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα η φράουλα θερμοκηπίου, η υδροπονική ντομάτα και άλλες.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετική με το πρωτοποριακό σύστημα συγκομιδής φρέσκων μανιταριών, μπορείτε να απευθυνθείτε με τον υπεύθυνο εξυπηρέτησης πελατών της Innora Α.Ε., Δημήτρη Γιαννόπουλο, Innora A.E. Ι. Μεταξά 59, Κορωπί, 194 00, Αττική
Τηλ.: 210 – 6526411
Φαξ: 210 – 6526419
e-mail: info@innora.gr
www.innora.gr