Λιπάσματα αζώτου και το σενάριο «χειρότερης περίπτωσης»

Η μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση του Ν2Ο «συνέβαλε στην εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και στην κλιματική αλλαγή»

Ενώ οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τη μεγάλη ανησυχία από το διοξείδιο του άνθρακα και την υπερθέρμανση του πλανήτη / κλιματική αλλαγή που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων, το μεθάνιο έχει γίνει μια άλλη ανησυχία. Απελευθερώθηκε από πηγές όπως η απόψυξη permafrost και από αγέλες ζώων. Το μεθάνιο θεωρείται από 20 έως 30 φορές πιο ισχυρό ως αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα.

Ωστόσο, υπάρχει μια τρίτη και αυξανόμενη ανησυχία από το οξείδιο του αζώτου που είναι πολύ πιο ισχυρό ακόμα. Ένα μόριο του N2O έχει το ισοδύναμο στην ικανότητα παγίδευσης θερμότητας με περίπου 300 μόρια CO2.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα N2O αυξάνονται κάθε χρόνο και ενώ μερικά από αυτά τα αέρια προέρχονται από φυσικές πηγές και μερικά χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως ήπιο ηρεμιστικό και ως υποπροϊόν της παραγωγής νάιλον και άλλων βιομηχανικών προϊόντων , αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα (περίπου 70%) του προστιθέμενου N2O στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την παγκόσμια γεωργία και τη χρήση λιπασμάτων αζώτου.

Η μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση του Ν2Ο «συνέβαλε στην εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και στην κλιματική αλλαγή» και ότι εάν συνεχιστεί στην τρέχουσα πορεία του, θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια μέση θερμοκρασία κατά τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προ-βιομηχανικό μέσο όρο έως το 2100.

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε άνοδο 1,5 C που έθεσε η Διεθνής Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τα τέλη του αιώνα και προς το «χειρότερο» κλιματικό σενάριο.

Αναφερόμενος από την ΚΤΚ, ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Parvadha Suntharalingam της Σχολής Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας είπε: «Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για το οξείδιο του αζώτου, θα έλεγα, όσον αφορά το μέγεθος των εκπομπών. Συγκρίνοντάς το με τις ανησυχίες για το CO2 είπε για το νιτρώδες οξείδιο, «παρόλο που το μέγεθος των εκπομπών… είναι μικρότερο, η ισχύς του αερίου είναι πολύ ισχυρότερη».

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το 70% της πρόσφατης αύξησης του Ν2Ο οφείλεται στις γεωργικές πρακτικές. Η μελέτη δείχνει ότι το Ν20 προέρχεται από ανεπτυγμένες χώρες στην Ανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. αλλά η ταχύτερη αύξηση των χρηστών λιπασμάτων αζώτου είναι στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Σε δήλωση του Farmers for Climate Solutions, ο Δρ David Burton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκωτία, αναφέρει: «Τα τελευταία 50 χρόνια στον Καναδά, έχουμε αυξήσει τη γεωργική μας παραγωγή χρησιμοποιώντας περισσότερο λίπασμα αζώτου, το οποίο έχει αρνητικές επιπτώσεις τον αέρα, το νερό και το χώμα μας. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε ως επιστήμονες, αγρότες και κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη γεωργική παραγωγικότητα και ακόμη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των γεωργών, ενώ το κάνουμε με πιο αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν άζωτο από όλες τις πηγές ».

Ο Darrin Qualman, μέλος του Farmers for Climate Solutions και Διευθυντής της Πολιτικής & Δράσης για την Κλιματική Κρίση στην Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) αναφέρθηκε επίσης, «Υπάρχουν πολλοί υποσχόμενοι τρόποι για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων αζώτου που χρησιμοποιούνται σε καναδικά αγροκτήματα, αλλά παρά Αυτό, η συνολική χρήση λιπασμάτων αζώτου αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν είμαστε σοβαροί για τη μείωση των γεωργικών εκπομπών, χρειαζόμαστε επειγόντως κυβερνητικά προγράμματα που υποστηρίζουν τους αγρότες για να κλιμακώσουν και να επεκτείνουν αυτές τις πρακτικές.

Το Farmers for Climate Solutions είναι ένας συνασπισμός με αγρότες και κτηνοτρόφους που εργάζεται για γεωργικές κλιματικές λύσεις. Η ομάδα εξέδωσε πρόσφατα τη δική τους έκθεση σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίμα το έγγραφο με τίτλο «Ένα καλύτερο μέλλον ξεκινά στο αγρόκτημα: και η έκθεσή τους ονομάζεται, Συστάσεις για ανάκαμψη από το COVID-19 στην καναδική γεωργία», περιγράφει πέντε ενέργειες που μπορεί να λάβει η καναδική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν τις εκπομπές, να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και να προστατεύσουν τα τρόφιμα του Καναδά Προμήθεια.

Οι διεθνείς συγγραφείς αυτής της νέας έρευνας λένε, «προσδιορίζει τους παράγοντες που οδηγούν στα σταθερά αυξανόμενα ατμοσφαιρικά επίπεδα του N2O και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού εάν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους».

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μείωσε τη χρήση λιπασμάτων αζώτου χωρίς απώλεια της καλλιέργειας, ο Δρ Parvadha Suntharalingam είπε: «Απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το πόσο θα εφαρμόσετε όταν το εφαρμόζετε και πώς το εφαρμόζετε είναι προσεκτικά διαχειριζόμενο και μπορείτε να διατηρήσετε σοδειές, αλλά μπορείτε σίγουρα να μειώσετε τις εκπομπές από τα εδάφη. Η διαχειριζόμενη εφαρμογή λιπασμάτων είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική μετριασμού».