Design, νέες τεχνολογίες και αγροτικές περιοχές

 

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΣΑ

Τι κοινό μπορεί να έχει η ζωή σε αγροτικές περιοχές, οι νέες τεχνολογίες και το design;

Οι νέες τεχνολογίες είναι το σήμερα και το αύριο. Αποτελούν εργαλείο που περιμένουν να βρουν εφαρμογή και  ψάχνουν  μια αφορμή να συνεισφέρουν θετικά στην καθημερινότητά μας.

Δεν έχουν αποκλειστικά στόχο την διασκέδαση και το παιχνίδι, αλλά η ουσία τους βρίσκεται στην απελευθέρωση των εργασιών μας και στην βελτίωση των συνθηκών, που βιώνουμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης υπηρεσιών, εφαρμογών, εμπορίου, επικοινωνίας και αγορών. Αν η  τεχνική τους δυνατότητα συνδυαστεί με την πρόθεση για επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, μπορούν πραγματικά να έχουν καταλυτικό ρόλο στις ζωές μας.

Από την άλλη, το design είναι η δημιουργικότητα με σκοπό. Είναι μια σειρά  μεθόδων που βοηθούν στην δημιουργία υλοποιήσιμων νέων εφαρμογών – προϊόντων ή υπηρεσιών – τα οποία είναι φορείς νεοτερικότητας και καινοτομίας. Κυριότερα πλεονεκτήματά του είναι η σκέψη με επίκεντρο τον άνθρωπο κι η παραγωγή πλήθους πρωτοτύπων, δηλαδή διαδοχικών δοκιμαστικών λύσεων, που βοηθούν στην εύρεση της καλύτερης εφαρμογής.

Εντοπίζει και επιλύει προβλήματα με δημιουργικό τρόπο και σε συνεργασία μ’ έναν οργανισμό μπορεί να συνεισφέρει σε διάφορους τομείς – να εντοπίσει αδυναμίες, να προτείνει βελτιώσεις, να εξετάσει την ποιότητα, τη λειτουργία και εργονομία ενός προϊόντος, να επιμεληθεί την εικόνα και αίσθηση που αυτό αποπνέει στο κοινό, ακόμα και να δημιουργήσει νέους τρόπους διάθεσης του στην αγορά και να ξεκλειδώσει νέες δυνατότητες.

Με λίγα λόγια, βοηθά να γίνει ένα προϊόν ή υπηρεσία διακριτό και επιλέξιμο. Τι θα συνέβαινε αν έβρισκαν εφαρμογή το design και οι νέες τεχνολογίες σε μια αγροτική περιοχή;

Μεταξύ 2008 και 2009 εκπονήθηκε η εργασία Νeuromantic στο ερευνητικό κέντρο Distance Lab της βόρειας Σκωτίας. Πρωταρχικός στόχος ήταν να διερευνηθεί με ποιον τρόπο μπορούν να συνδυαστούν το design κι οι νέες τεχνολογίες για την ανάδειξη της ζωής σε μια αγροτική περιοχή.

Η γεωγραφία της έρευνας ήταν το Forres στα Highlands της Σκωτίας όπου είχαν εντοπιστεί δραστηριότητες να περνούν απαρατήρητες, τόσο σε επισκέπτες της περιοχής, όσο και σε προσωρινούς κατοίκους. Στο πλαίσιο της εργασίας, αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρωτότυπα, που στόχο είχαν να αναδειχθεί το περιβάλλον, οι άνθρωποι που μοχθούν σε αυτό και οι δραστηριότητες που ασκούν καθημερινά, ενδυναμώνοντας την τοπική κοινωνία.

Οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τους ερευνητές για τους σκοπούς της εργασίας ήταν ένας βιολογικός καλλιεργητής, ένας σεφ, ένας φούρναρης, μια κεραμίστρια, ένας παραγωγός ουίσκι, ο καθένας με τη δική του ποιοτική επιχείρηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Τα πρωτότυπα ξεκίνησαν από την δημιουργία γυαλιών οράσεως που θα απέκρυπταν τις οθόνες των υπολογιστών – με σκοπό να δοθεί έμφαση στην πραγματική ζωή αντί για την ψηφιακή, εξελίχθηκαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας www.cow-cam.tv - με σκοπό να εντοπιστούν διαθέσεις και σκέψεις των ψηφιακών επισκεπτών σχετικά με την αγροτική περιοχή μέσα από την οπτική ενός αντικειμενικού παρατηρητή – κι έφτασαν μέχρι τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.localsoundscapes.net,  όπου αποτυπώνονται εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα από τις δραστηριότητες μικρών ποιοτικών επιχειρήσεων αλλά και του περιβάλλοντος, στο οποίο αυτές δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας έτσι έναν άτυπο εμπλουτισμένο επιχειρηματικό οδηγό της περιοχής.

Από τ’ αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε πως οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ μεγαλούπολης και αγροτικής περιοχής. Με  τη συνδρομή του design, μπορούν να δώσουν μια αίσθηση της αγροτικής πραγματικότητας και να κινήσουν την περιέργεια ώστε να γίνει μια περιοχή αντικείμενο εξερεύνησης.

Καταφέρνουν να διαμορφώσουν γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ενώ η οργάνωση συλλογικοτήτων μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Γενικά, η επιμελημένη χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και συνεργασίας. Σίγουρα το έχετε φανταστεί. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, τι περιμένετε;  Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία neuromantic μπορείτε να βρείτε στην δημοσίευση του 6ου Διεπιστημονικού Διαπανεπιστημονικού Συνεδρίου του ΜΕ.Κ.ΔΕ. του Ε.Μ.Π. στον σύνδεσμο: http://www.ntua.gr/MIRC/6th_conference/presentations/

1_main_sessions/2nd_session/BISSAS%20C.pdf