Δημιουργία τροφίμων από… υδρογόνο!

Ερευνητής στις ΗΠΑ έλαβε επιχορήγηση για να δημιουργήσει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη από ένα βακτήριο τροφοδοτούμενο από υδρογόνο, μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου κλάδου των εναλλακτικών και βιώσιμων πηγών πρωτεΐνης, ερευνητής τστοχεύει στην ανάπτυξη πρωτεΐνης εργαστηρίου που τροφοδοτείται από υδρογόνο, σύμφωνα με το Eurekalert. Πρόκειται για τον Lutz Grossmann, επίκουρο καθηγητή επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, ο οποίο δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη ενός νόστιμου τροφίμου, που δεν θα απαιτεί καλλιεργούμενη γη και θα έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

   “Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και το μεταβαλλόμενο κλίμα αυξάνουν την πίεση στην παροχή τροφίμων και πρωτεϊνών που προέρχονται από αυτούς τους φυσικούς οικοτόπους», λέει ο Grossmann. Τονίζει πως μέχρι το 2050 θα πρέπει να αυξηθούν τα παραγόμενα τρόφιμα κατά 60% χωρίς όμως να αυξηθεί η γεωργική γη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης. Για να ξεκινήσει τη μακροπρόθεσμη επένδυση του ως ερευνητής πρώιμης σταδιοδρομίας, ο Grossmann έλαβε μια επιχορήγηση Νέας Καινοτομίας ύψους 391.745€ από το Ίδρυμα Έρευνας Τροφίμων & Γεωργίας των ΗΠΑ.

“Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η ανθρωπότητα είναι εξαιρετικά ανθεκτική όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων”, λέει ο ερευνητής, οποίος είναι ανάμεσα στους 10 που έλαβαν την τελευταία επιχορήγηση καινοτομίας. Ο Grossmann σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και να παρασκευάσει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη από ένα βακτήριο τροφοδοτούμενο από υδρογόνο. “Η καλλιέργεια αυτών των βακτηρίων δεν απαιτεί εισροές από την παραδοσιακή γεωργία. Στην πραγματικότητα, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν με φυσαλίδες υδρογόνου, CO2 και O2 σε έναν αντιδραστήρα γεμάτο με νερό που είναι εμπλουτισμένο με άζωτο και μέταλλα”, λέει. Ωστόσο τονίζει εξ ίσου την αναγκαιότητα για ανάπτυξη τροφίμων που πρωτίστως είναι θρεπτικά και νόστιμα για τον κόσμο.

Η προηγούμενη έρευνα του Grossmann επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια άλλων μονοκυτταρικών πρωτεϊνών, από μικροφύκη, χρησιμοποιώντας ηλιακό φως, διοξείδιο του άνθρακα και λιπάσματα. “Τα μικροφύκη εξακολουθούν να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα βιομάζα, αλλά χρειάζονται πολύ ηλιακό φως και για αυτό χρειάζεστε μεγάλη επιφάνεια, επομένως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί”, είπε προηγουμένως.

    Η μικροβιακή τροφή από μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP) που παράγεται μέσω υδρογόνου τόσο από αεριοποίηση όσο και από ηλεκτρόλυση αναλύεται σε μελέτες από το 2021, ως εναλλακτική τροφή για σενάρια έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης. Κάτι τέτοιο σαφώς και είναι ικανό να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, ωστόσο μένει να διερευνηθεί περεταίρω το ζήτημα του εξοπλισμού και της εργασίας. Προηγουμένως, τη δεκαετία του 1960 η NASA διερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης υδρογονοτροφικών βακτηρίων για την τροφοδοσία των αστροναυτών σε διαστημικές αποστολές.

Πηγή: cibum ( //www.eurekalert.org/news-releases/987327

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455522/)