Θεσσαλονίκη : 14η Παγκρήτια Έκθεση Προϊόντων Ποιότητας

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα στην πλατεία της Αρχαίας αγοράς, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η 14η Παγκρήτια Έκθεση Προϊόντων Ποιότητας, που διοργανώνει ο δήμος Χανίων, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την αντιπεριφέρεια Χανίων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια και ο μητροπολίτης Άνθιμος που έδωσε τις ευχές του στη διοργάνωση, αναφερόμενοι στο χαιρετισμό τους στην υψηλή διατροφική αξία της κρητικής κουζίνας «κορυφής της μεσογειακής διατροφής», υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τις κοινές παραδόσεις, τα έθιμα και γενικά τον ελληνικό δεσμό ενότητας των Κρητών και των Μακεδόνων.

«Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα σώμα συνταγών που εγγυάται νόστιμα εδέσματα, αλλά ένα σύνολο κανόνων, αξιών, με το οποίο κάθε τόπος επαληθεύει καθημερινά τη συλλογική του ταυτότητα, τον πολιτισμό, την παράδοση και τον τρόπο ζωής του» πρόσθεσε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης και συμπλήρωσε:

«Ελάτε να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, τα οποία εκτοπίζονται καθημερινά από εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας. Προσωπικά με θλίβει το γεγονός σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, για την κατ' εξοχήν αγροτική χώρα μας, οι ετήσιες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων να κυμαίνονται στα 5 με 6 δις. ευρώ».

Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Χανίων, κ.α.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλονται προϊόντα κρητικής παραδοσιακής διατροφής από την ορεινή ενδοχώρα της Κρήτης, μεταξύ άλλων, ρακόμελο, λάδι, κρασί, ξεροτήγανα, αυγοκαλάμαρα, ντάκοι, ελαιοκούλουρα, κρασοκούλουρα, μελωμένοι καρποί, τυροκομικά υψηλής ποιότητας, κ.α.

Η έκθεση θα λειτουργήσει το Σάββατο και την Κυριακή κατά τις ώρες 10.00-14.00 και 18.00 -22.00.