Από την 1η Νοεμβρίου χωρίς ΕΦΚ στην αντλία το αγροτικό πετρέλαιο

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου συνεχίζεται η υφιστάμενη διαδικασία επιστροφής του φόρου

Νέος τρόπος απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου 2026, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η εγκύκλιος κοινοποιεί τις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου 5313/2026, με τις οποίες τροποποιείται η διαδικασία εφαρμογής των ειδικών φορολογικών απαλλαγών για τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στη γεωργία.

Με το νέο σύστημα, οι δικαιούχοι αγρότες δεν θα καταβάλλουν τον ΕΦΚ κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης. Ο φόρος, καθώς και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτόν, δεν θα περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό του τιμολογίου πώλησης, μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που θα θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ.

Έως τότε, για τις αγορές πετρελαίου που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2026, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το σημερινό σύστημα. Οι αγρότες θα καταβάλλουν κανονικά την αξία του καυσίμου και στη συνέχεια θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ, σύμφωνα με τους όρους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α.1078/2026.

Η συγκεκριμένη απόφαση καθορίζει, μεταξύ άλλων, τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις χορήγησης της επιστροφής, τις επιλέξιμες ποσότητες καυσίμου και τη διαδικασία ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου στη γεωργική παραγωγή.

Η μετάβαση στο νέο ψηφιακό σύστημα αλλάζει ουσιαστικά τον χρόνο χορήγησης της φορολογικής ελάφρυνσης, καθώς από τον Νοέμβριο η απαλλαγή θα εφαρμόζεται τη στιγμή της αγοράς και όχι εκ των υστέρων με επιστροφή χρημάτων.