"Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα"

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 1930/55286/11-05-2016 (ΑΔΑ: ΨΥ2Γ4653ΠΓ-ΡΟ6) Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καλεί τους εν δυνάμει δικαιούχους να συμμετάσχουν στο Μέτρο 13 "Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Σκοπός του Μέτρου 13 είναι η χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές (Υπομέτρο 13.1) ως αντιστάθμισμα του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας υπό συνθήκες απότομων κλίσεων ή/και δυσχερών κλιματολογικών συνθηκών (λόγω υψομέτρου) καθώς και η χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών (Υπομέτρο 13.2) η οποία αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή/και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας εντός περιοχών που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς.

Το Μέτρο 13 εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές (Υπομέτρο 13.1) και στις περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών (Υπομέτρο 13.2). Επιπλέον, δικαιούχοι του Μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:

1) Είναι ενεργοί γεωργοί.

2) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα α) εντός των ορεινών περιοχών. β) εντός των μειονεκτικών περιοχών σύμφωνα με την υφιστάμενη οριοθέτηση.

3) Είναι ενήλικα άτομα και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.

Η αίτηση στήριξης/πληρωμής των εν δυνάμει δικαιούχων υποβάλλεται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα είτε απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω online συστήματος είτε μέσω ενός πιστοποιημένου φορέα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: α) Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ β) Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr.

Δείτε το πλήρες κειμενο