«Όχι» άλλα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής

 

Τέταρτη απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών αποβλήτων έγινε, τα οποία θεωρούνται κι από τα πλέον επικίνδυνα για τη δημόσια υγείας, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Φυλής κι ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός ζήτησε νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας.

Το θέμα της διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, αφού ορισμένοι επιχειρούν να απορρίψουν παράνομα στο ΧΥΤΑ Φυλής κατά παράβαση της  νομοθεσίας.

Σήμερα νωρίς το πρωί οι υπηρεσίες ελέγχου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εντόπισαν και νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων που ήταν αναμεμειγμένα με οικιακού τύπου απόβλητα.
Τα απορρίμματα είχαν μεταφερθεί από δύο δημοτικά απορριμματοφόρα και προέρχονταν από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, από τον μακροσκοπικό έλεγχο ανάμεσα στις σακούλες με τα κοινά απορρίμματα βρέθηκαν και μαύρες σακούλες που περιείχαν γάζες με αίμα, σύριγγες, πανιά, ορούς και διάφορα χρησιμοποιημένα αναλώσιμα χειρουργείου.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος, η Εισαγγελία και η Ελληνική Αστυνομία.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επισήμανε ότι: «Ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές που έριχναν ότι ήθελαν στο ΧΥΤΑ έχουν τελειώσει. Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας, με τον οποίο έχουμε συνεργασία, να λάβει αυστηρά μέτρα και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους υπεύθυνους γι’ αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, να φέρει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο θα υποχρεώνει τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, να συμβάλλονται με τον ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων τους και για να μην έχουμε πια παρόμοια περιστατικά και στο μέλλον».

Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων, που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του συνδέσμου σε λιγότερο από ένα μήνα και το τρίτο μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Μ’ εντολή της Εισαγγελίας τα ιατρικά απόβλητα οδηγήθηκαν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης του ΕΔΣΝΑ.