Στα 83,52 δολάρια το Brent και στα 78,14 δολάρια το αμερικανικό αργό
Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, μετά τη δημοσιοποίηση από την Τεχεράνη προσχεδίου που προβλέπει περιορισμούς στη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.
Το Brent για παράδοση Οκτωβρίου ενισχύεται κατά 1,25%, στα 83,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό για παράδοση Σεπτεμβρίου σημειώνει άνοδο 1,10%, στα 78,14 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε από το Ιράν, προβλέπεται η απαγόρευση διέλευσης αμερικανικών και ισραηλινών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, αναφέρεται ότι περιορισμοί θα μπορούσαν να επιβληθούν και σε πλοία άλλων κρατών τα οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, έχουν προκαλέσει ζημία στη χώρα, έως ότου καταβληθούν αποζημιώσεις.
Οι εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό παρακολουθούνται στενά από τις ενεργειακές αγορές, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για τη διακίνηση πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Την ίδια ώρα, Ιράν και Ομάν φέρονται να βρίσκονται σε συνομιλίες για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου διέλευσης από τα Στενά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η είσοδος των πλοίων μέσω των ιρανικών χωρικών υδάτων και η έξοδός τους μέσω των υδάτων του Ομάν.
Πρόσθετη πίεση στην αγορά προκαλούν και οι εξελίξεις στη Ρωσία. Οι ανησυχίες για την προσφορά ενισχύθηκαν μετά από ουκρανικά πλήγματα σε δύο μεγάλα ρωσικά διυλιστήρια, στις εγκαταστάσεις Γιαροσλάβλ και Novoil της Bashneft.
Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές της UOB, οι εισαγωγές σαουδαραβικού αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες μηδενίστηκαν τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το 1985.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο και τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων από τον ενεργειακό τομέα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει το δολάριο, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Στο διπλωματικό πεδίο, η εικόνα παραμένει αβέβαιη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εκτιμά πως ο πόλεμος με το Ιράν θα ολοκληρωθεί «πολύ σύντομα». Η Τεχεράνη απέρριψε τις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «διπλωματία του θεάματος».