Η Ενωμένη Ευρώπη θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση χάρη στην αλληλεγγύη

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία μιλάει σχετικά με τη σύνδεση με τους πολίτες, την ανταπόκριση της ΕΕ στην κρίση του κοροναϊού και τις συνέπειες του Covid -19 για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα

Η ιδέα των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη έγκειται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες και να μιλά τη γλώσσα τους. Ο ρόλος μας είναι να εξηγήσουμε πώς οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν τους πολίτες της Βουλγαρίας και πώς συμβάλλουν θετικά σε διάφορες πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Η Αντιπροσωπεία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την Ένωση τόσο στις βουλγαρικές αρχές όσο και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους ενδιαφερόμενους στη Βουλγαρία. Διοργανώνουμε μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων για να προσελκύσουμε το δημόσιο ενδιαφέρον για περαιτέρω γνώση σχετικά με τους κανόνες παροχών που προσφέρονται στην ΕΕ.

Αν κοιτάξουμε την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου στα τέλη του περασμένου έτους, βλέπουμε ότι το μερίδιο των Βουλγάρων που αισθάνονται σαν πολίτες της ΕΕ έχει αυξηθεί σε 56%, ή 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό, τι την άνοιξη του 2019. Περισσότερο από 60% των συμπολιτών μας έχουν θετική άποψη για την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα.

Παρά αυτήν την υψηλή αξιοπιστία, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, για να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες για τη λειτουργία της Ένωσης, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι περίπλοκη. Φυσικά, δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να είναι νομικός εμπειρογνώμονας στις Συνθήκες της ΕΕ και να γνωρίζει λεπτομερώς τις αρμοδιότητες των θεσμικών της οργάνων.

Η πανδημία έβαλε ολόκληρο τον κόσμο σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαφυλάξει την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υποστήριξε άμεσα τα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ με 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, συμπληρωμένα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη, για τη χρηματοδότηση του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης και του συνολικού αποθέματος εξοπλισμού RescEU.

Αυτή η πρωτοβουλία παρέχει ζωτικό εξοπλισμό - από αναπνευστήρες έως εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι ιατρικές ομάδες κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους.

Η πρώτη χώρα που διατηρεί ένα τέτοιο αποθεματικό είναι η Ρουμανία, με ήδη την παραγωγή των πρώτων αναπνευστικών. Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αναθέσει απευθείας συμβάσεις εξ ονόματος των κρατών μελών. Θα χρηματοδοτήσει και θα συντονίσει τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών σε διασυνοριακές περιοχές. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η Επιτροπή θα συμβάλει στην αύξηση των προσπαθειών δοκιμών.

Αυτήν τη στιγμή συζητάμε με εκπροσώπους της βιομηχανίας πώς να αναδιοργανώσουμε τις γραμμές παραγωγής έτσι ώστε να μπορεί να παραδοθεί περισσότερος προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές υφασμάτων παράγουν μάσκες.

Ωστόσο, εμείς στην Αντιπροσωπεία εργαζόμαστε σε διαφορετικά μέτωπα για να απλοποιήσουμε τα θέματα και να τα κοινοποιήσουμε σε κατανοητή και σαφή γλώσσα στους διάφορους ενδιαφερόμενους. Ως εκ τούτου, πραγματοποιούμε συναντήσεις, σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις με καθηγητές, μαθητές και μαθητές, όπου προσπαθούμε, χρησιμοποιώντας ειδικά προετοιμασμένο ενημερωτικό υλικό σε κατανοητή γλώσσα, να παρουσιάσουμε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «θεματοφύλακα των Συνθηκών». υπεύθυνος για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων και ως το μόνο θεσμικό όργανο με δικαίωμα νομοθετικού κινήτρου.

Έχω ήδη αναφέρει την ανακατεύθυνση κεφαλαίων από τον υπόλοιπο 7ετή προϋπολογισμό: 37 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αγορών εργασίας μέσω της πρωτοβουλίας επένδυσης Coronavirus Response. Έως και 28 δισεκατομμύρια ευρώ διαρθρωτικών ταμείων, από τα εθνικά κονδύλια 2014-2020 που δεν έχουν ακόμη διατεθεί σε έργα, είναι επιλέξιμα για αντιμετώπιση κρίσεων και έως 800 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, που απευθύνεται στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, χάρη στην επέκταση το πεδίο εφαρμογής του ταμείου σε κρίσεις δημόσιας υγείας.

Πιο σημαντικό, οι ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχουν ακόμη έρθει. Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Von der Leyen, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι ο κύριος μοχλός της ανάκαμψής μας. Θα είναι ένα είδος σχεδίου Marshall για εμάς. Θα διαθέσουμε κεφάλαια στην αρχή του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να μπορούμε να τα επενδύσουμε κατά τη διάρκεια των ζωτικών πρώτων ετών της διαδικασίας ανάκαμψης.

Προσβλέπουμε σε μια ταχεία συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, ώστε ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός να μπορεί να ξεκλειδώσει μεγάλες και δημόσιες επενδύσεις. Αυτό θα ενισχύσει τις οικονομίες, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον και ψηφιοποιημένης Ευρώπης.