COVID-19: Το Συμβούλιο εγκρίνει βοήθεια ύψους 3 δις ευρώ για τη στήριξη των γειτονικών χωρών

Η χρηματοδοτική ενίσχυση θα χορηγηθεί υπό μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους

Οι πρέσβεις στην ΕΕ ενέκριναν σήμερα πρόταση της Επιτροπής για τη χορήγηση μακροοικονομικής συνδρομής ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων € προς τους εταίρους της διαδικασίας διεύρυνσης και τις γειτονικές χώρες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID.

"Οι χώρες της διαδικασίας διεύρυνσης και οι γειτονικές χώρες είναι οι πλησιέστεροι εταίροι μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απολύτως απαραίτητο να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου αυτής της παγκόσμιας κρίσης."
κ. Zdravko Maric, Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας

Η χρηματοδοτική ενίσχυση θα χορηγηθεί υπό μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και θα κατανεμηθεί ως εξής:

Αλβανία: 180 εκατ. €

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 250 εκατ. €

Γεωργία: 150 εκατ. €

Ιορδανία: 200 εκατ. €

Κοσσυφοπέδιο: 100 εκατ. €

Μολδαβία: 100 εκατ. €

Μαυροβούνιο: 60 εκατομμύρια €

Βόρεια Μακεδονία: 160 εκατ. €

Τυνησία: 600 εκατ. €

Ουκρανία: 1.200 εκατ. €.

Η βοήθεια της ΕΕ θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να καλύψουν τις άμεσες χρηματοδοτικές τους ανάγκες, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19. Μαζί με τη στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κονδύλια θα συμβάλουν στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στη δημιουργία περιθωρίου ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση πόρων για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωναϊού.

Τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα για δώδεκα μήνες και θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις. Τα δάνεια θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 15 ετών. Η συνδρομή θα υπόκειται σε Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ κάθε χώρας εταίρου και της Επιτροπής.

Το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ.