Παγκόσμια Τράπεζα: 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραία φτώχεια από τον κοροναϊό

Οι εμπορικοί πιστωτές εξακολουθούν, σε γενικές γραμμές, να λαμβάνουν πληρωμές από ακόμη και τις φτωχότερες χώρες και πρέπει να υπάρξει ταχύτερη μετακίνηση

Ο David Malpass δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος καθώς τα έθνη αντιμετωπίζουν την πανδημία.

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, με τις φτωχότερες χώρες να αισθάνονται το βάρος.

«Εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα έχουν καταστραφεί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην ακραία φτώχεια - που διαγράφει όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανακούφιση της φτώχειας τα τελευταία τρία χρόνια», προειδοποίησε ο κ. Malpass την Τρίτη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την «ακραία φτώχεια» ως το να ζει με λιγότερα από 1,90 $ ανά άτομο ανά ημέρα.

Ο δανειστής με έδρα την Ουάσινγκτον προσφέρει 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο κ. Malpass είπε ότι 100 χώρες, που φιλοξενούν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

«Ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει σημαντικούς πόρους, δεν θα είναι αρκετή», πρόσθεσε. Ο κ. Malpass είπε ότι ήταν επίσης απογοητευμένος με τους εμπορικούς δανειστές να σέρνουν τα τακούνια τους για να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους σε φτωχές χώρες. «Έχω απογοητευτεί κάπως από τον αργό ρυθμό. Οι εμπορικοί πιστωτές εξακολουθούν, σε γενικές γραμμές, να λαμβάνουν πληρωμές από ακόμη και τις φτωχότερες χώρες και πρέπει να υπάρξει ταχύτερη μετακίνηση».