Η "ανακαίνιση" της ενέργειας πρέπει να είναι ο πυρήνας της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ

Η δημιουργία ενός κύματος ανακαίνισης στην Ευρώπη τώρα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη και θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ΕΕ.

Αρχίζουμε να ανοικοδομούμε την Ευρώπη μετά από μια περίοδο άνευ προηγουμένου οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής αναταραχής. Με αυτό το πνεύμα αναγέννησης στις καρδιές μας, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή να ξανασκεφτούμε και να ανακαινίσουμε τα κτίρια που μας προστατεύουν. Η δημιουργία ενός κύματος ανακαίνισης στην Ευρώπη τώρα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη και θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας προτάσεις για ένα πακέτο ανάκαμψης και αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της άμεσης οικονομικής και κοινωνικής ζημίας που προκάλεσε ο κοραναϊός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αυτή ήταν η στιγμή της Ευρώπης. Οι δαπάνες της ΕΕ πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να «επισκευαστούν και να προετοιμαστούν για την επόμενη γενιά», δήλωσε η Επιτροπή.

Αυτή είναι η νοοτροπία που χρειαζόμαστε για τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Επισκευή και προετοιμασία. Ανακαινίζω. Κάντε τα κτίρια κατάλληλα για το μέλλον και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει: συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής φτώχειας, μαζί με την ανάγκη για ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον, που καθίσταται πολύ ξεκάθαρο από τις μεγάλες ημέρες που περνούν στο σπίτι για να μειώσει την εξάπλωση του ιού.

Ως πρόεδρος της Eurima, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Μόνωσης, χαίρομαι που άκουσα την Επιτροπή να δηλώνει ότι η επένδυση σε ένα κύμα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας «έχει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», ως μέρος του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την πρόταση σε σύνοδο κορυφής (φυσικά, διαδικτυακά) αργότερα αυτήν την εβδομάδα. 

Η ανακαίνιση κτιρίων έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά κάθε κάτοικο και επιχείρηση της ΕΕ. Υποστηρίζει τοπικές θέσεις εργασίας και αναπτύσσει ανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές της ΕΕ. Κτίρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και σπιτιών, τα οποία έχουν προωθηθεί στο μυαλό μας από πρόσφατα γεγονότα, όλα πρέπει να χτιστούν ή να ανακαινιστούν με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, υγείας και άνεσης.

Μαζί με τους συναδέλφους μου στον τομέα των αειφόρων οικοδομικών έργων, λυπούμαστε που δεν είδαμε κανένα σαφές ταμείο ανακαίνισης μέχρι στιγμής να εκτίθεται σε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη. Η αφιέρωση χρημάτων για τη βοήθεια των 50 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν σε στεγασμένα σπίτια που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθεί ή να κρυώσει σωστά πρέπει τώρα να αποτελεί προτεραιότητα για τις λεπτομερείς προτάσεις για το κύμα ανακαίνισης που έχει προγραμματίσει η Επιτροπή για τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει τη χρηματοδότηση γρήγορα και εύκολα για να ανακαινίσει σε βάθος περίπου εκατομμύρια ανθυγιεινά κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει επίσης την ταχεία συμφωνία ενός υποστηρικτικού και συνεκτικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, που επιτρέπει συντονισμένες εθνικές δράσεις και σαφή δεδομένα για τα κτίρια και τα ποσοστά και το κόστος ανακαίνισης.