Μείωση φορολογικού συντελεστή έως και σε 7,5% στην Πορτογαλία

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής 2013-2020 για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και τη Στήριξη της Βιομηχανίας της Πορτογαλίας, το οποίο ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση προ ολίγων εβδομάδων, οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας&Απασχόλησης, κ.κ. Gaspar και Pereira, παρουσίασαν δέσμη φορολογικών κυρίως κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

Το σημαντικότερο κίνητρο είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων έως και σε 7,5% από 25% που ισχύει σήμερα, σε βάθος πενταετίας, για επενδύσεις από 3 έως 5 εκ. ευρώ, οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο τρέχ. έτους. Εν λόγω μέτρο, υπό την ονομασία «Έκτακτη Έκπτωση Φόρου για Επενδύσεις» αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων στην μεταποιητική και αγροτική βιομηχανία και την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πορτογαλικής οικονομίας. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση Φορολογικού Γραφείου Υποστήριξης Αλλοδαπών Επενδυτών και μείωση σε 30 ημέρες της προθεσμίας για παροχή δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Vitor Gaspar, κατ΄αυτόν τον τρόπο, η Πορτογαλία εισέρχεται σε νέα περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω μείωσης των χρηματοοικονομικών περιορισμών και προσέλκυσης επενδύσεων, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της απασχόλησης, ειδικά για τους νέους. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων ως μέτρο καινοτόμο και «χωρίς προηγούμενο» για τα δεδομένα της πορτογαλικής φορολογικής νομοθεσίας. Σημειώνεται δε ότι η Ε. Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι εν λόγω μέτρο είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας