BofA: Καμπανάκι για «φούσκα» στις «πράσινες» μετοχές της Ευρώπης

Καμπανάκι κινδύνου για τη δημιουργία «φούσκας» σε ορισμένες «πράσινες» μετοχές της Ευρώπης κρούει η Bank of America, εν μέσω των τεράστιων ροών κεφαλαίων που διοχετεύονται το τελευταίο διάστημα στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΕΠ).

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι ροές κεφαλαίων ενδεχομένως θα συνεχίσουν να οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, οι αποτιμήσεις δεν υποστηρίζονται πλέον από τα θεμελιώδη μεγέθη» σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Δεν μπορούμε να συμβουλεύουμε τους επενδυτές να τοποθετούν φρέσκο χρήμα σ’ αυτές τις μετοχές» σπεύδει να προσθέσει, απευθυνόμενη προς τους αναλυτές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα υποβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές των Orsted, Red Electrica και Enagas SA σε «underperform» και τη σύσταση για τη μετοχή της EDPR σε «neutral».

Κατά τη διάρκεια του 2020, οι μετοχές ΑΠΕ εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο στην Ευρώπη, χάρη στη μαζική στροφή των εθνικών κυβερνήσεων προς «πράσινες» και περιβαλλοντικά ουδέτερες ενεργειακές πολιτικές.

Μάλιστα, αυτή η στροφή αποτυπώθηκε και στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, βάσει του οποίου τουλάχιστον το 1/4 των κονδυλίων θα πρέπει να διοχετευτεί σε «πράσινα» έργα ή έργα ΑΠΕ.

Ο κλάδος δε, δέχθηκε περαιτέρω στήριξη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης της Γερουσίας, μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια.

Κι αυτό, διότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται να στηρίξουν αναφανδόν την ενεργειακή πολιτική του νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει τις «πράσινες» επενδύσεις.

Διάφοροι αναλυτές, πάντως, έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποτιμήσεις των «πράσινων» αμερικανικών μετοχών θα μπορούσουν να φθάσουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα εντός του 2021.

Bloomberg