Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να στραφεί στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τον Ιούλιο, καθώς και ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να ισχύσει και φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις είναι η χορήγηση έκπτωσης για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο. Η πρώτη δόση εξόφλησης των φορολογικών δηλώσεων θα τοποθετηθεί, εκτός απροόπτου, τον Ιούλιο. Με το σενάριο των 8 δόσεων, η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επιστροφή φόρου θα λάβουν φέτος όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%. Παρά ταύτα, από το σύνολο των 109 δισ. ευρώ φορολογικών οφειλών αναμένεται να προκύψει και επιστροφή φόρου άνω των 600 εκατ. λόγω των ανατροπών που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα. Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκτιμάται ότι θα προκύψουν μηδενικά εκκαθαριστικά για το 40% των φορολογούμενων.

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που έχουν πληγεί και θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος:

  1.  Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Περίπου 700.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του 2020, θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν δεν αποτελούν εισόδημα. Επιπλέον οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ωστόσο τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
  2. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Η συγκεκριμένη κατηγορία θα διαπιστώσει ότι η φορολογική της επιβάρυνση μπορεί να μειωθεί έως και 60%. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των κερδών τους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή του φόρου. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα, ενώ έξτρα όφελος θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
  3. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα εμφανίσουν φέτος στην Εφορία μικρότερα εισοδήματα, για τα οποία θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Μάλιστα, όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση του φόρου λόγω της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης, με το «ψαλίδι» να ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και να φθάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ. Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών είναι αφορολόγητες.
  4. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια, οι οποίοι θα έχουν  φορολογικό όφελος εάν ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί να έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά εάν εισπράττουν ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.