Τέσσερα γεγονότα σχετικά με την άνοδο των τιμών των τροφίμων

Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων για τους παραγωγούς γίνεται πρωτοσέλιδα και προκαλεί ανησυχίες στο κοινό.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση του πληθωρισμού των τιμών των καταναλωτικών τροφίμων παγκοσμίως, αλλά όπως εξηγούμε παρακάτω, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Αυτό θα προσθέσει μόνο τις υψηλές τιμές που ζούσαν ήδη οι καταναλωτές σε πολλές χώρες πέρυσι.

Εάν οι τιμές τελικά αυξηθούν ξανά, πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Λόγω διαφόρων παραγόντων, είναι πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα γινόταν αισθητό περισσότερο από τους καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Γεγονός #1: Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων άρχισε να αυξάνεται πριν από την πανδημία

Η αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των καταναλωτικών τροφίμων προηγείται της πανδημίας. Το καλοκαίρι του 2018, η Κίνα επλήγη από ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, εξαλείφοντας μεγάλο μέρος του κοπαδιού γουρούνι της Κίνας, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50 τοις εκατό των γουρούνια του κόσμου. Αυτό έστειλε τις τιμές του χοιρινού κρέατος στην Κίνα στο υψηλό όλων των εποχών έως τα μέσα του 2019, δημιουργώντας κυματισμό στις τιμές του χοιρινού κρέατος και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Αυτό επιδεινώθηκε από την εισαγωγή κινεζικών δασμών εισαγωγής για το χοιρινό και τη σόγια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Γεγονός # 2: Τα πρώτα μέτρα κλειδώματος και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού προκάλεσαν μια αύξηση των τιμών των καταναλωτικών τροφίμων.

Στην αρχή της πανδημίας, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, η στροφή από τις υπηρεσίες τροφίμων (όπως το φαγητό έξω) προς το λιανικό παντοπωλείο και το απόθεμα καταναλωτών (σε συνδυασμό με την απότομη ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ) ώθησε τους δείκτες τιμών των καταναλωτικών τροφίμων σε πολλές χώρες - με τον πληθωρισμό των καταναλωτών να αυξάνεται τον Απρίλιο του 2020 - παρόλο που οι τιμές παραγωγού των πρωτογενών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και της ενέργειας, μειώθηκαν απότομα καθώς η ζήτηση για βασικά τρόφιμα διακόπηκε. Στις αρχές του καλοκαιριού 2020, ωστόσο, διάφορες τιμές των καταναλωτικών τροφίμων είχαν μετριαστεί, μειώνοντας τον πληθωρισμό των καταναλωτικών τροφίμων σε πολλές χώρες.

Έτσι, ενώ οι τιμές των τροφίμων στο μανάβικο σας (δηλαδή, οι τιμές των καταναλωτικών τροφίμων) ενδέχεται να έχουν αυξηθεί, είναι υπερβολικό να πούμε ότι προς το παρόν αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τους εδώ και χρόνια. Επίσης, δεν συμβάλλουν επί του παρόντος στον πρωτογενή πληθωρισμό, αν και μπορεί να το κάνουν αργότερα φέτος και το 2022 (βλ. Τις προοπτικές παρακάτω). Οι τιμές των παραγωγών, από την άλλη πλευρά, πρόσφατα αυξήθηκαν (βλ. Γεγονός # 4). Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον 6-12 μήνες προτού οι τιμές καταναλωτή αντικατοπτρίσουν τις αλλαγές στις τιμές παραγωγού. Επίσης, κατά μέσο όρο, η μετάβαση από τον παραγωγό στις τιμές καταναλωτή είναι μόνο περίπου 20 τοις εκατό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές των καταναλωτικών τροφίμων περιλαμβάνουν τα έξοδα αποστολής των βασικών τροφίμων, τη μεταποίηση, την εμπορία και τη συσκευασία των τροφίμων, καθώς και το κόστος τελικής διανομής, όπως το κόστος μεταφοράς.

Τα δύο τελευταία γεγονότα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι να περιμένουμε για τις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων.

Γεγονός # 3: Αύξηση των εξόδων αποστολής και μεταφοράς.

Οι τιμές των ωκεανών ναύλων, όπως μετρήθηκαν από τον δείκτη Baltic Dry (μέτρο του κόστους αποστολής) έχουν αυξηθεί περίπου 2-3 ​​φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι υψηλότερες τιμές βενζίνης και οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών σε ορισμένες περιοχές αυξάνουν το κόστος των υπηρεσιών οδικών μεταφορών. Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς τελικά θα αυξήσει τον πληθωρισμό των καταναλωτικών τροφίμων.

Γεγονός # 4: Οι παγκόσμιες τιμές παραγωγού τροφίμων σημείωσαν άνοδο στα πολυετή επίπεδα

Από τη μέση τους τον Απρίλιο του 2020, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων (παραγωγός) αυξήθηκαν κατά 47,2%, φθάνοντας τα υψηλότερα (πραγματικά) επίπεδα τους τον Μάιο του 2021 από το 2014 (υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους τρέχοντες όρους δολαρίου). Μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαΐου 2021, οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 86 και 111 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Τρεις παράγοντες ανόδου

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες πίσω από το πρόσφατο ράλι στις τιμές παραγωγού: (1) Η ζήτηση για βασικές ανάγκες τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για ζωοτροφές παρέμεινε υψηλή, ειδικά από την Κίνα, καθώς οι χώρες έχουν συσσωρεύσει αποθέματα τροφίμων λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με πανδημία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια. (2) Το πρόσφατο επεισόδιο La Niña 2020-2021 - ένα παγκόσμιο καιρικό γεγονός που συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια - έχει οδηγήσει σε ξηρό καιρό σε βασικές χώρες εξαγωγής τροφίμων, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει προκαλέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις συγκομιδές και τις προοπτικές συγκομιδής να υπολείπονται των προσδοκιών. Δεδομένου ότι η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά, οι δείκτες αποθέματος προς χρήση των ΗΠΑ και του κόσμου - ένα μέτρο της στενότητας της αγοράς - έφτασαν τα χαμηλά πολυετή επίπεδα για ορισμένα βασικά. (3) Η ισχυρή ζήτηση για βιοκαύσιμα αύξησε την κερδοσκοπική ζήτηση από μη εμπορικούς εμπόρους και οι περιορισμοί στις εξαγωγές αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που υποστηρίζουν τις παγκόσμιες τιμές παραγωγού.

Η εκτίμηση

Με βάση τα τέσσερα γεγονότα που παρουσιάζονται, είναι εύλογο ότι ο πληθωρισμός των τιμών των καταναλωτικών τροφίμων θα αυξηθεί ξανά στα υπόλοιπα 2021 και 2022. Πράγματι, η πρόσφατη απότομη αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων έχει αρχίσει αργά να τροφοδοτεί τις εγχώριες τιμές καταναλωτή σε ορισμένες περιοχές καθώς οι λιανοπωλητές, που δεν μπορούν να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος, μετακυλίζουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο, πιθανότατα θα έρθουν περισσότερα, καθώς οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 25% το 2021 από το 2020, σταθεροποιώντας το 2021. Ένα πέρασμα του 20 τοις εκατό (13 τοις εκατό το πρώτο έτος και 7 τοις εκατό το δεύτερο) συνεπώς, συνεπάγεται αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των καταναλωτικών τροφίμων κατά περίπου 3,2 εκατοστιαίες μονάδες και 1,75 εκατοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. Μια επιπλέον 1 εκατοστιαία μονάδα στον παγκόσμιο πληθωρισμό καταναλωτικών τροφίμων το 2021 θα μπορούσε να προστεθεί από τα υψηλότερα ναύλα.

Ο αντίκτυπος, ωστόσο, θα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Οι καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης από τις εισαγωγές τροφίμων (π.χ. χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής). Η μετάβαση από τις τιμές παραγωγού στις τιμές καταναλωτή τείνει επίσης να είναι μεγαλύτερη για τις αναδυόμενες αγορές. Για χώρες χαμηλού εισοδήματος που αγωνίζονται από την πανδημία, οι συνέπειες του περαιτέρω πληθωρισμού τροφίμων θα μπορούσαν να είναι τρομερές και να διακινδυνεύσουν την οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες εξάλειψης της πείνας.

Οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι επίσης πιο ευάλωτες σε σοκ των τιμών των τροφίμων, επειδή οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες συνήθως ξοδεύουν ένα σχετικά μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Τέλος, για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου είναι η υποτίμηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ - πιθανώς λόγω της πτώσης των εσόδων από τις εξαγωγές και τον τουρισμό και τις καθαρές εκροές κεφαλαίων. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τρόφιμα διακινούνται σε δολάρια ΗΠΑ, χώρες με ασθενέστερα νομίσματα έχουν δει την αύξηση των λογαριασμών τους για τις εισαγωγές τροφίμων.

Πηγή: IMF