Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 3,7% προβλέπει για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), προειδοποιώντας ότι "σοβαροί" κίνδυνοι θα μπορούσαν να φρενάρουν ακόμα περισσότερο τις διεθνείς συναλλαγές.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έπεσε στο 5% το 2011 από 13,8% το 2010, ενώ σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να ανακάμψει στο 5,6% το 2013.
"Δεν έχουμε γλιτώσει ακόμη την κίνδυνο", είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, ο Γάλλος Pascal Lamy.
"Ο ΠΟΕ έως σήμερα εμπόδισε τον οικονομικό εθνικισμό, αλλά η αναιμική ανάκαμψη δημιουργεί ανησυχίες ότι η σταδιακή αύξηση περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να υπονομεύσουν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου", είπε.
Οι σημαντικότερες απειλές για το εμπόριο φέτος προέρχονται από την βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η ευρωζώνη, η επιδείνωση της κρίσης χρέους, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Σύμφωνα με τον Lamy, οι φετινές προοπτικές για την ανάπτυξη του εμπορίου εξαρτώνται εν πολλοίς από τις φαινομενικά αποκλίνουσες πορείες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής οικονομίας, των δύο μεγαλύτερων εμπορικών δυνάμεων του κόσμου.
"Το ποιά από τις δυο αυτές εξελίξεις θα επιδράσουν περισσότερο στην παγκόσμια ζήτηση φέτος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εμπορίου το 2012", είπε ο Lamy σε συνέντευξη τύπου.
Η εκτίμηση του ΠΟΕ για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου το 2012, που βασίζεται σε εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,1%, προβλέπει βουτιά του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών των ανεπτυγμένων χωρών στο 2% από 4,7% το 2011.
Επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου το 2012 βλέπει ο ΠΟΕ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ομολογία της πολιτικής ενοχής του κ. Μητσοτάκη στο γαλάζιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
3 Φεβρουαρίου 2026, 15:58
Ιταλία: Η EPPO «ξήλωσε» παράνομο εργοστάσιο τσιγάρων – Κατασχέθηκαν 21,5 τόνοι καπνού
3 Φεβρουαρίου 2026, 15:25
Κακάο: Η ακριβή σοκολάτα "παγώνει" τη ζήτηση και φέρνει παγκόσμιο πλεόνασμα
3 Φεβρουαρίου 2026, 14:44