Πορτογαλία: Μείωσε σε 0% τον ΦΠΑ σε περισσότερα από 40 τρόφιμα

Το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Πορτογαλία, άνω του 8%, οδήγησε την κυβέρνηση να μειώσει στο μηδέν τον ΦΠΑ σε περισσότερα από 40 τρόφιμα. Η λίστα περιλαμβάνει κρέας και ψάρι-νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα-, λαχανικά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, τυρί, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, αυγά, φρούτα (μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μπανάνες και πεπόνια), όσπρια, ελαιόλαδο και σπορέλαιο.

Το μέτρο αυτό θα ισχύει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Μετά την έναρξη ισχύος, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου έχει στη διάθεσή του δεκαπέντε ημέρες για να περάσει αυτή τη μείωση στις τιμές των προϊόντων.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα παρόμοιο μέτρο από την 1η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στο 0% ΦΠΑ υπάγονται προϊόντα όπως το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και στο ελαιόλαδο και στα σπορέλαια.

Η διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου είναι ότι η Πορτογαλία μείωσε τον ΦΠΑ στο κρέας και στα ψάρια ενώ στην Ισπανία σε αυτά τα δυο προϊόντα δεν έχει τροποποιηθεί και συνεχίζεται να φορολογούνται με 10%.