Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (10-18 Οκτωβρίου) ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου με χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη στις οποίες όλοι, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, μπορούν να μάθουν πως λειτουργεί ο υπολογιστής πίσω από την οθόνη.Μπορούν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν παιχνίδια και ιστότοπους ή να ενημερωθούν για hardware και  ρομπότ!

Στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα!

Ο Αντιπρόεδρος κ. Ansip, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε: «Σήμερα, απαιτούνται ψηφιακές δεξιότητες ως βασική προϋπόθεση για να προοδεύσει κάποιος στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Δεν αρκεί να γνωρίζει απλώς ανάγνωση και γραφή. Οι ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται τις σωστές δεξιότητες προκειμένου να απολαύσουν τα πλήρη οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η εξοικείωση με τον προγραμματισμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσει κανείς και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές σε ολόκληρη την Ευρώπη που καθιστούν δυνατή την διοργάνωση της Εβδομάδας Προγραμματισμού». (βλ. την ανάρτηση στο ιστολόγιο του Αντιπροέδρου κ. Ansip με τίτλο: Ας βάλουμε την Ευρώπη να προγραμματίζει — και ας εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για το μέλλον).

Η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά, που παρουσιάστηκε τον Μάιο, υποστηρίζει μια ψηφιακή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι όλοι έχουν τις σωστές δεξιότητες για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρέχει το διαδίκτυο και να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για εύρεση εργασίας. Στις αρχές του επόμενου έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια ατζέντα για τις δεξιότητες σε επίπεδο ΕΕ. Αφενός, τα μέτρα θα εστιάζονται στην βοήθεια περισσότερων να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών δεξιοτήτων, όπως η ανάγνωση και γραφή, η αριθμητική και οι ψηφιακές ικανότητες. Αφετέρου, θα θεσπίζει μέτρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προβλέπουμε καλύτερα τις ανάγκες σε δεξιότητες και να βελτιώσουμε την αναγνώριση των τίτλων σπουδών.