Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής

Η Μεσόγειος με το ιδιαίτερο κλίμα της, την βιοποικιλότητα της, αλλά και το αντάμωμα από την αρχαιότητα πολλών πολιτισμών, αποτελεί μια περιοχή, όπου καλλιεργούνται και καταναλώνονται υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα.

Η ελιά , το αμπέλι, τα λαχανικά & τα λαχανευόμενα, τα βότανα, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, το μέλι , τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, αποτελούν σήμερα τα βασικά υλικά της υγιεινής μεσογειακή διατροφής.

Γνωρίζουμε τα σημαντικότερα από τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, την ιστορία, την διατροφική τους αξία, τις χρήσεις τους , μαζί με τα μυστικά της παραγωγής και μεταποίηση τους.

Αναλυτικά τα σεμινάρια περιλαμβάνουν :

-- παρουσίαση των σημαντικότερων αγροτικών προϊόντων της Μεσογείου και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών

- προδιαγραφές ποιότητας και πιστοποίησης των Μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

-- ελιά και ελαιόλαδο στην μεσόγειο . ιστορία, διατροφική αξία, καλλιέργεια της ελιάς – ελαιοποίηση – παρασκευή βρώσιμων ελιών, ποιοτικές προδιαγραφές και αγορά.

-- αμπέλι και Οίνος. Η καλλιέργεια του αμπελιού και η οινοποίηση του κρασιού.

-- λαχανικά και λαχανευόμενα (αυτοφυή) της μεσογείου. παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης τους

-- φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά –

τα βότανα της μεσογείου.

Παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών, των ιδιοτήτων τους και των τρόπων χρήσης του.

Η καλλιέργεια, συλλογή και επεξεργασία τους.

-- Τα όσπρια και τα δημητριακά της μεσογείου. παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης τους.

-- Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα της μεσογείου / αποξηραμένα φρούτα. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης και επεξεργασία τους

-- κτηνοτροφικά μεσογειακά προϊόντα. Το μέλι , τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παραδοσιακή , εκτατική εκτροφή , η βιοποικιλότητα και η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων ζωικής παραγωγής της μεσογείου ...

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ορέστης Δαβίας, βιολόγος - ερευνητής Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γεωπόνος - σύμβουλος βιολογικής γεωργίας Μιχάλης Γκολιομύτης, λέκτορας τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του ΓΠΑ
 

Δευτέρα 5, 12, 19/12 | 18.00-21.00
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Εϊσοδος ελεύθερη
Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.