Μείωση γερμανικών εξαγωγών προς Ρωσία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας DESTATIS οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Ρωσία το 2014 σημείωσαν αισθητή μείωση, 18% έναντι του περασμένου έτους, ανερχόμενες σε 29 δις Ευρώ, ενώ ελαφρά μειωμένες κατά 7% ήταν επίσης και οι εισαγωγές από τη Ρωσία, οι οποίες ανήλθαν σε 38 εκατ. Ευρώ το 2014.

Σύμφωνα με τη DESTATIS το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας με τη Ρωσία παρουσιάζει πλέον επιβράδυνση, σε σχέση με την ιδιαίτερα θετική πορεία που είχε ακολουθήσει επί σειρά ετών. Παρά ταύτα οι εξαγωγές προς Ρωσία το 2014 έναντι του 2000, έχουν τετραπλασιασθεί, καθιστώντας τη Ρωσία τη δεύτερη μετά την Κίνα (όπου οι γερμανικές εξαγωγές το αντίστοιχο διάστημα οκταπλασιάσθηκαν) αγορά υποδοχής γερμανικών προϊόντων. Η Γερμανία και κατά το 2014 εξήγαγε προς τη Ρωσία κυρίως μηχανήματα (23%), οχήματα και ανταλλακτικά (18%) και χημικά προϊόντα (10%).

Οσον αφορά το σκέλος των εισαγωγών η ρωσική αγορά είναι για τη Γερμανία σημαντική, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες χώρες με τις οποίες το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό. Συγκεκριμένα το 2014 το εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία ανήλθε σε 9 δις Ευρώ. Πλην της Ρωσίας αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο είχε το 2014 η Γερμανία μόνο με τις Κάτω Χώρες (15 δις Ευρώ έλλειμμα) και τη Νορβηγία (11δις Ευρώ έλλειμμα). Το έλλειμμα με τη Ρωσία οφείλεται εν πολλοίς στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, καθ΄ όσον τα 4/5 του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών είναι προϊόντα πετρελαίου και υγραερίου.