Αυξημένες οι εξαγωγές σε ζυμαρικά,καφέ όχι όμως και στη ζάχαρη στην Πολωνία

Μειωμένο το εμπορικό ισοζύγιο ζάχαρης
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών FAMMU/FAPA, μειωμένο θα είναι το εμπορικό ισοζύγιο της ζάχαρης κατά το 2013 καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές κινήθηκαν με σημαντικά μειωμένους ρυθμούς (-15% και -12% αντίστοιχα).
Ειδικότερα όσον αφορά στις πολωνικές εξαγωγές ζάχαρης υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στους 511.000 τόνους με συνολική αξία στα 313 εκ.Ευρώ.

Κλάδος ζυμαρικών
Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, αύξηση κατά 2% σε όγκο και κατά 3% σε αξία σημείωσε κατά το 2013 η πολωνική αγορά ζυμαρικών (κυριότερες εταιρείες Lubella, Goliard, Jastrzebskie, Makarony Polskie, As-Babuni, Mak-Pol, Międzybrodzki Makaron, Barilla και Μέλλισσα/Κίκιζας), ενώ η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το 2014.
Ανωτέρω γεγονότα οδήγησαν την πολυεθνική Heinz, η οποία και έχει εξαγοράσει την πολωνική εταιρεία παραγωγής κέτσαπ και μουστάρδας ‘’ Pudliszki’’, να προχωρήσει στην δραστηριοποίηση της και στην αγορά ζυμαρικών με την εμπορική επωνυμία
‘’Pudliszki Bogactwo Błonnika’’ μέσω της οποίας θα διακινούνται δύο προϊόντα, τα σπαγγέτι και οι πένες.

Κλάδος καφέ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας Mokate κ. Adam Mokrysz, η αγορά κόκκων καφέ και κάψουλας καφέ, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά το 2013 έναντι του 2012 κατά 25% και 57% αντίστοιχα.
Αποτέλεσμα ήταν ότι η αξία των πωλήσεων στον κλάδο κόκκων καφέ να υπολογίζεται στα 100 εκ.ζλότυ (περίπου 25 εκ.Ευρώ) ενώ η αξία πωλήσεων στις κάψουλες καφέ να υπολογίζεται στα 35 εκ. ζλότυ (περίπου 9 εκ.Ευρώ).