Η πρώτη παρουσίαση αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων «Filiatra Agrovision 2019»

ΜΙΑ πρωτοποριακή έκθεση για τα Φιλιατρινά δεδομένα διοργανώνει 5 με 8 Σεπτεμβρίου 2019 ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση Αγροτικού – Κτηνοτροφικού εξοπλισμού «Filiatra Agro Vision», η οποία θα φιλοξενηθεί για τέσσερις ημέρες στον προαύλιο χώρο του Λυκείου και Γυμνασίου Φιλιατρών. Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι οι Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Τριφυλίας και Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Πρόκειται για μια έκθεση / παρουσίαση με στόχο την ενημέρωση των αγροτών όλης της Τριφυλίας, για νέα σύγχρονα, φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα φυτοπροστασίας, για ανθεκτικά και ιδιαίτερα παραγωγικά υβρίδια, για τους σύγχρονους μηχανισμούς καλλιέργειας και συγκομιδής, καθώς και ό,τι άλλο αφορά την σύγχρονη γεωργία.

Στόχος είναι η ανάδειξη της Τριφυλίας, η οποία είναι η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα και μία από της μεγαλύτερες σε παραγωγή τόνων λαδιού στην Ευρώπη, ως σημείο αναφοράς στην Ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Αγροτική Κοινότητα. Η προσέλκυση επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και η παρουσία πλήθους ελληνικών και ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, θα δώσει πνοή στην τοπική κοινωνία και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους καλλιεργητές της περιοχής, συνδυάζοντας την ενημέρωση με την τεχνολογία» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα, κατά την διάρκεια της έκθεσης, να παρακολουθήσουν διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικά με διαχείριση, επεξεργασία και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων.

Στόχος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών είναι αυτή η αγροτική παρουσίαση να γίνει θεσμός, καθώς μόνο μέσα από αυτή δύναται τοπικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε νέες αγορές, με την Τριφυλία παράλληλα να διαφημίζεται σε κάθε γωνιά του τόπου μας, προσελκύοντας έτσι νέους επισκέπτες. Στο επίκεντρο της έκθεσης η ενημέρωση – παρουσίαση γύρω από τα αγροτικά θέματα τεχνολογίας, με τη συμμετοχή πάνω από 25 εκθετών του αγροτικού τομέα. Κατά τη διάρκειά της θα υπάρξουν ομιλίες από μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως οι κ. Φουντάς, Κατσάνο, Δρίντζια. Η είσοδο για το κοινό είναι ελεύθερη ενώ να σημειωθεί ότι από τον Δήμο Τριφυλίας θα δοθούν ως αναμνηστικά δώρα προϊόντα του τόπου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Εχθές στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Ιωάννα Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Λεωνίδα Ράλλη και Θανάση Καππή έγινε η παρουσίαση της έκθεσης. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε στην Αντώνης Παρασκευόπουλος Αντώνη, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Τριφυλίας.

Η Ιωάννα Δημητρακοπούλου είπε ότι «Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών είναι ένας δραστήριος σύλλογος, αποτελείται από οραματιστές ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Είχαμε πολλές δυσκολίες αλλά ευτυχώς υπήρχε κάτι το οποίο μας έδινε ώθηση να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και άλλων περιοχών για τα νέα σύγχρονα μηχανήματα που είναι φιλικά για το περιβάλλον που θα βοηθήσουν τον αγρότη στην καλλιέργεια του φυτού και της γης και του προϊόντος.

Η Τριφυλία είναι καθαρά αγροτική περιοχή κι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκηπιακή περιοχή σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Θα παρουσιάσουμε τρόπους πως άνθρωποι από άλλες περιοχές μπορούν να επισκεφθούν την Τριφυλία, την πόλη μας, να δουν τις ομορφιές μας, καθώς εκτός από τις αγροτικές καλλιέργειες έχουμε και άλλα όμορφα πράγματα να δείξουμε και να αναδείξουμε. Ο Εμπορικός Σύλλογος στοχεύει να κάνει θεσμό αυτή την έκθεση!»

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους χορηγούς μας και τον Παρασκευόπουλο ως τον άνθρωπο που βοήθησε στα πρώτα βήματα οργάνωσης.

Ο Λεωνίδας Ράλλης (μέλος Εμπορικού συλλόγου) είπε: «Πριν από 4 περίπου μήνες σε ένα συμβούλιο που είχαμε με τον Εμπορικό Σύλλογο ψάχνουμε τρόπους για να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία, την αγορά στην πόλη μας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Ήταν ένα πλάνο για να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας, να γίνουμε λίγο πιο γνωστοί και να βοηθήσουμε στην εξωστρέφεια τα μαγαζιά μας. Μετά από πολύ κόπο, τρέξιμο και βοήθεια από αρκετά άτομα όπως και τις Χριστίνα Στριμπάκου, Ειρήνη Παπαδοπούλου κι άλλα άτομα, καταφέραμε κάτι πολύ μεγάλο κάτι πολύ μεγάλο. Γιατί το να κάνεις μία έκθεση με 37 εκθέτες και μάλιστα τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο αυτό είναι πολύ μεγάλο όχι μόνο για τα Φιλιατρά, αλλά για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.» Ακολούθως ανέφερε τις εταιρίες που συμμετέχουν τονίζοντας πως πρόκειται για τις «μεγαλύτερες εταιρείες σε θρέψη και γενικότερα σε καλλιέργεια φυτών. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας βοήθησαν και πίστεψαν στην έκθεσή μας».

Από τη μεριά του ο Θανάσης Καππής (μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών) τόνισε ότι «Από την στιγμή που “έπεσε” η ιδέα για την έκθεση από τον κ. Ράλλη τρέξαμε όλο το πρότζεκτ, από κάποια άτομα, από το σύλλογο, τους εκθέτες και χωρίς τους χορηγούς μας δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτό το ακατόρθωτο!

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξουμε τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και πιστεύω το πετύχαμε σε κάποιο βαθμό και πιστεύω να το πετύχουμε 100%.»

Η δικηγόρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών και μέλος της οργανωτικής ομάδας του Agrovision, Ειρήνη Παπαδοπούλου στάθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος αλλά και στην επιτυχία του αν αναλογιστεί κανείς τον λιγοστό χρόνο που υπήρξε για την προετοιμασία του. «Λίγοι ρομαντικοί από τα Φιλιατρά αποφάσισαν να κάνουν κάτι που έχει αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 37 εκθέτες και φανταστείτε ότι είναι ένα πρότζεκτ που «έτρεξε» μέσα σε τρεισήμισι μήνες με πολύ μεγάλη δυσκολία. Δυστυχώς βρήκαμε πολλές κλειστές πόρτες.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι επιτυχές σε σχέση με το χρονικό διάστημα και με την προετοιμασία που είχαμε. Συν τοις άλλοις βλέπουμε ότι είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον γιατί πάρα πολλές εταιρείες ακόμα και την τελευταία στιγμή θέλουν να λάβουν μέρος στην έκθεση και μας έχουν πληροφορήσει ότι αν δεν μπορέσουν φέτος σίγουρα τις επόμενες χρονιές θα συμμετέχουν.

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί είναι συνδιοργανωτές.

Ευχόμαστε να έχει συνέχεια η έκθεση, όχι μόνο για τα Φιλιατρά και την Τριφυλία αλλά για τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και για την Ελλάδα, γιατί μία ακόμα επιτυχής έκθεση για τον ιδιωτικό χώρο σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα, εφόδια και φυτοφάρμακα και είδη φυτοπροστασίας εννοείται ότι μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να έχει αποτέλεσμα ακόμη στον αγροτικό χώρο.»

Το ωράριο λειτουργίας  της έκθεσης είναι: Πέμπτη 5:30 με 10:00, Παρασκευή 5:30 με 10:00,  Σάββατο και Κυριακή 12:00 το πρωί με 10:00.