Απορρίφθηκε από την Ε.Ε. ο πρώτος ισχυρισμός υγείας για το ελαιόλαδο

Νέα πρόκληση για την QvExtra!

Ένα σημαντικό πλήγμα δέχθηκε η Ένωση QvExtra!, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενέκρινε – τουλάχιστον επί του παρόντος – την αίτηση που είχε υποβάλει από το 2021, για την καθιέρωση του πρώτου επίσημου ισχυρισμού υγείας για παρθένα και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Η πρόταση προέβλεπε τη δυνατότητα αναγραφής στις ετικέτες των φιαλών ελαιολάδου μηνυμάτων όπως: «Μειώνει τη χοληστερόλη», «Μειώνει την υπέρταση» και «Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου» – κάτι που θα σήμαινε ισχυρή αναγνώριση του διατροφικού ρόλου του προϊόντος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναγνώρισε την αξία των πολυφαινολών του ελαιολάδου που περιλαμβάνονταν στην αίτηση, η γνωμοδότησή της ήταν επιφυλακτική. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, περιλαμβανομένης και μιας κλινικής μελέτης σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία, δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα ή διαχρονικά επιβεβαιωμένα.

Η εν λόγω μελέτη έδειξε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης έπειτα από τρεις εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης πολυφαινολών ελαιολάδου. Ωστόσο, σύμφωνα με την EFSA, λείπουν παρόμοιες ή μακροπρόθεσμες μελέτες, διάρκειας τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, οι οποίες θα εδραίωναν την επιστημονική βάση του ισχυρισμού.

Η EFSA πρότεινε στην QvExtra! τη διενέργεια νέας κλινικής δοκιμής, σύμφωνα με τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές της, ώστε να δημιουργηθεί επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο που θα συσχετίζει την κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με μετρήσιμα οφέλη στην καρδιοαγγειακή υγεία.

Απαντώντας στην απόφαση, η πρόεδρος της Ένωσης Soledad Serrano χαρακτήρισε τη στάση της EFSA «πρόκληση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια», καλώντας το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, καθώς και τη Διεπαγγελματική Ένωση Ισπανικού Ελαιολάδου, να συνδράμουν ενεργά στην περαιτέρω προώθηση του έργου.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για την QvExtra! είναι η 25η Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη το 3ο Συνέδριο για τη Διατροφική και Υγιεινή Επισήμανση των EVOO (Extra Virgin Olive Oils). Εκεί, η Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της, καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού υγείας.