Η Επιτροπή εξετάζει την εισαγωγή ενός ενιαίου, υποχρεωτικού συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (όπως το Nutri-Score)
Η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων, συχνά αναφερόμενη ως "φόρος ζάχαρης" ή "φόρος λίπους", αποτελεί ένα εργαλείο που ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ (όπως το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία) έχουν ήδη υιοθετήσει σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί οι φόροι έχουν ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που συμβάλλουν στην παχυσαρκία και σε μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.
Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας φορολογικής παρέμβασης είναι διττός:
-
Προώθηση Υγιεινότερων Επιλογών: Να καταστήσει τα ανθυγιεινά προϊόντα ακριβότερα, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να στραφούν σε υγιεινότερες εναλλακτικές.
-
Χρηματοδότηση Υπηρεσιών Υγείας: Τα έσοδα από τον φόρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας ή την επιδότηση υγιεινών τροφίμων.
Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός κοινού φόρου σε επίπεδο ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η φορολογική πολιτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό εθνική αρμοδιότητα, ενώ υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον ακριβή ορισμό του "ανθυγιεινού" τροφίμου. Οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες τροφίμων εκφράζουν επίσης ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις και τη δυνατότητα δυσανάλογης επιβάρυνσης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.
Αντί για έναν ενιαίο φόρο, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί σε συμπληρωματικές πολιτικές στο πλαίσιο της στρατηγικής "Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο" (Farm to Fork Strategy), η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Βελτίωση της επισήμανσης και σύνθεση προϊόντων
Η πιο άμεση παρέμβαση αφορά τους κανόνες επισήμανσης. Η Επιτροπή εξετάζει την εισαγωγή ενός ενιαίου, υποχρεωτικού συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (όπως το Nutri-Score), για να διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν και να επιλέγουν. Παράλληλα, ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αναμορφώσει τη σύνθεση των προϊόντων της, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
Συνολικά, ενώ η ΕΕ δεν έχει επιβάλει έναν οριζόντιο φόρο, η δημόσια υγεία και η υγιεινή διατροφή αποτελούν κεντρικούς στόχους της πολιτικής της, και η φορολόγηση παραμένει ένα πιθανό μέσο που μπορεί να υιοθετηθεί ή να ενθαρρυνθεί μελλοντικά, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες.