Μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης με λίγο γιαούρτι την ημέρα

Λίγο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά την ημέρα μπορεί να ελαττώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης - ίσως επειδή ωφελεί την χλωρίδα του εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 14.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μισός κεσές γιαούρτι επί τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης ιδίως στις γυναίκες.

Τα λίγων λιπαρών γιαούρτια και τα γιαούρτια με προβιοτικά δεν φάνηκε να ασκούν ανάλογη δράση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας, πραγματοποίησαν την μελέτη τους σε 14.539 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 37 ετών κατά την έναρξή της, τους οποίους παρακολούθησαν επί 9,3 χρόνια κατά μέσον όρο.

Στη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια διατροφής και αξιολόγησης της ψυχικής κατάστασης.


Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 727 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες που καθημερινά έτρωγαν τουλάχιστον μισό κεσέ γιαούρτι (125 γραμμάρια) είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.

Η αντίστοιχη συσχέτιση στους άνδρες δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα μπορούσε το γιαούρτι να συσχετίζεται με την προστασία από την κατάθλιψη, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο (μικροβιακή χλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου) παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης από τα κέντρα του εγκεφάλου και το γιαούρτι είναι ένα από τα τρόφιμα που επηρεάζουν ευνοϊκά την χλωρίδα του εντέρου.

Πηγή tanea.gr