Η ανισότητα επιδεινώνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Η παχυσαρκία αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3,6 εκατομμύρια άτομα στην περιοχή, ενώ η πείνα έχει αυξηθεί σε τρεις χώρες από το 2014, σύμφωνα με νέα έκθεση των FAO, PAHO, UNICEF και WFP. 

Η έκθεση δείχνει μεγαλύτερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας στους αυτόχθονες πληθυσμούς

Η πείνα, ο υποσιτισμός, η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, γυναίκες, ιθαγενείς, αφρικανικούς απογόνους και αγροτικές οικογένειες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. σε νέα έκθεση του ΟΗΕ. 

Το Πανόραμα της Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής 2018 επικεντρώνεται στη στενή σχέση μεταξύ της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας και των υψηλότερων επιπέδων πείνας, παχυσαρκίας και υποσιτισμού των πιο ευάλωτων πληθυσμών της περιοχής.


Σύμφωνα με την έκθεση, στη Λατινική Αμερική, το 8,4% των γυναικών ζει σε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 6,9% των ανδρών, ενώ οι αυτόχθονες πληθυσμοί υποφέρουν γενικά από μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια από τους μη αυτόχθονες. Σε δέκα χώρες, τα παιδιά από τα φτωχότερα 20 τοις εκατό των νοικοκυριών υφίστανται τριπλάσια απώλεια βάρους από ό, τι το πλουσιότερο 20 τοις εκατό.


Το Πανόραμα υποδεικνύει ότι μία από τις κύριες αιτίες της αύξησης του υποσιτισμού στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι αλλαγές που έχουν υποστεί τα συστήματα τροφίμων της περιοχής - ο κύκλος των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση.


Αυτές οι αλλαγές έχουν επηρεάσει ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά τα πιο αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας έχουν υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις. ενώ πολλοί έχουν αυξήσει την κατανάλωσή τους σε υγιεινά τρόφιμα όπως γάλα και κρέας, συχνά πρέπει να επιλέξουν φθηνά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.


Για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος υποσιτισμός, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Οργανισμός Παναμερικανικής Υγείας (PAHO), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) καλούν τις χώρες να εφαρμόσουν δημόσιες πολιτικές που καταπολεμούν την ανισότητα και προωθούν υγιή και βιώσιμα συστήματα διατροφής.


Κάθε χρόνο η παχυσαρκία αυξάνεται κατά 3,6 εκατομμύρια άτομα


Η παχυσαρκία έχει γίνει η μεγαλύτερη διατροφική απειλή στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι παχύσαρκοι. Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει 7,3 τοις εκατό (3,9 εκατομμύρια) παιδιά κάτω των 5 ετών, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο του κόσμου 5,6 τοις εκατό, σύμφωνα με την έκθεση Panorama.


"Η παχυσαρκία αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Κάθε χρόνο προστίθενται 3,6 εκατομμύρια παχύσαρκοι σε αυτήν την περιοχή. 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το υπερβολικό βάρος, το 60% του περιφερειακού πληθυσμού. Η κατάσταση είναι τρομακτική », δήλωσε ο περιφερειακός εκπρόσωπος του FAO, κ. Julio Berdegué.


"Παρόλο που η υποσιτισία εξακολουθεί να υφίσταται στην περιοχή, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, γεγονός που επηρεάζει και αυτές τις ομάδες. Απαιτείται μια πολυτομεακή προσέγγιση, η οποία θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα ενώ θα αντιμετωπίζει και άλλους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν και αυτές τις μορφές υποσιτισμού, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, το νερό και η υγιεινή, καθώς και οι υπηρεσίες υγείας », δήλωσε η Carissa F. Etienne, Διευθυντής της PAHO / ΠΟΥ. "Πρέπει να προωθήσουμε την πρόσβαση στην καθολική υγειονομική περίθαλψη έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τα μέτρα φροντίδας και πρόληψης που χρειάζονται λόγω του υποσιτισμού και των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους", πρόσθεσε.


Η υποαπασχόληση αυξάνεται για τρίτο έτος


Σύμφωνα με το Πανόραμα, η πείνα επηρεάζει 39,3 εκατομμύρια άτομα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 6,1% του περιφερειακού πληθυσμού. Μεταξύ 2015 και 2016, ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 200.000 άτομα. Μεταξύ 2016 και 2017, η αύξηση ήταν 400 000. Αυτό δείχνει ότι η ταχύτητα της φθοράς αυξάνεται.


Από το 2014, η Αργεντινή, η Βολιβία και η Βενεζουέλα είδαν αύξηση στον αριθμό των υποσιτιζόμενων ατόμων. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βενεζουέλα: 600 000 περισσότεροι άνθρωποι μόνο μεταξύ 2014-2016 και 2015-2017.


Η Βενεζουέλα έχει γίνει μια από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό υποσιτισμού στην περιοχή (3,7 εκατομμύρια, 11,7 τοις εκατό του πληθυσμού της), μαζί με την Αϊτή (5 εκατομμύρια, 45,7 τοις εκατό του πληθυσμού της) και το Μεξικό (4,8 εκατομμύρια, 3,8% πληθυσμός).


Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην Αϊτή και το Μεξικό η πείνα έχει πέσει τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και στην Κολομβία και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι οι μόνοι τέσσερις χώρες που έχουν επιτύχει αυτή τη μείωση από το 2014.


Έντεκα χώρες διατηρούν σχετικά αμετάβλητο τον αριθμό υποσιτιζόμενων ατόμων: τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Τζαμάικα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Παραγουάη και το Περού. Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία, η Κούβα και η Ουρουγουάη είναι οι τρεις χώρες της περιοχής με ποσοστά πείνας κάτω του 2,5% του πληθυσμού τους.

 
Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες συνδέονται με την κακοποίηση των παιδιών


Σύμφωνα με το Πανόραμα, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες είναι εμφανείς και στο παιδί. Στην Ονδούρα, η κακοποίηση πλήττει το 42% των παιδιών σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα και μόνο το 8% όσων ζουν σε περιβάλλον υψηλότερου εισοδήματος. Στη Γουατεμάλα, η διαφορά είναι μεγαλύτερη: η κακοποίηση επηρεάζει τα φτωχότερα 66 τοις εκατό και μόνο το 17 τοις εκατό των παιδιών των οικογενειών υψηλότερων εισοδημάτων.


Το κοπιασμό είναι επίσης μεγαλύτερο στον αυτόχθονο πληθυσμό. Στο Ισημερινό, το 42% των αυτόχθονων παιδιών ζούσαν με χρόνιο υποσιτισμό σε σύγκριση με το 25% του εθνικού μέσου όρου (2012). Στη Γουατεμάλα, το κοπιασμό έπληξε το 61% των αυτοχθόνων παιδιών το 2014-2015 και μόνο το 34% των μη αυτοχθόνων παιδιών.


Τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές έχουν επίσης χειρότερους δείκτες από αυτούς που ζουν σε αστικές περιοχές. Στο Μπελίζ, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ονδούρα, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, το Περού και το Σουρινάμ, τα ποσοστά κοπώσεως σε αγροτικές περιοχές υπερβαίνουν τα ποσοστά που παρατηρούνται στις αστικές περιοχές κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό.


"Το stunting σχετίζεται στενά με την ανισότητα και τη φτώχεια, αλλά το υπερβολικό βάρος επηρεάζει όλο και περισσότερο τα φτωχότερα παιδιά. Αντιμετωπίζουν συνθήκες υψηλής κοινωνικής και οικονομικής ευπάθειας και υποφέρουν από άδικη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες και υγιεινή διατροφή ", δήλωσε η Μαρία Κριστίνα Perceval, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.


Οι γυναίκες υφίστανται μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια από τους άνδρες


Το Πανόραμα δείχνει ότι 19 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από έντονη επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με 15 εκατομμύρια άνδρες. Σε όλες τις χώρες της περιοχής, το ποσοστό παχυσαρκίας των ενήλικων γυναικών είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών. Σε 19 από αυτούς, το ποσοστό γυναικείας παχυσαρκίας είναι τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό των ανδρών. 

Ωστόσο, η ανισότητα που πλήττει τις γυναίκες δεν φαίνεται μόνο από την άποψη του φύλου: η αναιμία στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, για παράδειγμα, επηρεάζει τις γυναίκες με λιγότερους πόρους σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες που ανήκουν σε υψηλότερο εισόδημα.

"Η ισότητα των φύλων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτικής για τη μείωση των ανισοτήτων Πρέπει να την ενισχύσουμε στην πράξη, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση της ισότητας στην πρόσβαση και τον έλεγχο των πόρων των νοικοκυριών, καθώς και στις αποφάσεις για την ενίσχυση της ανισότητας των γυναικών", δήλωσε ο Miguel Barreto, WFP για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.