Έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για την προέλευση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων

Μια νέα έρευνα για την απάτη στα βιοκαύσιμα στην Ολλανδία έριξε για άλλη μια φορά το επίκεντρο της προέλευσης του εισαγόμενου χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού (UCO) στην ΕΕ

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την Επιθεώρηση Ανθρώπινου Περιβάλλοντος και Μεταφορών (ILT) μαζί με ολλανδικές ερευνητικές υπηρεσίες νωρίτερα αυτό το μήνα, περιελάμβανε επιδρομή σε εταιρεία ανώνυμων βιοκαυσίμων σε έρευνα για απάτη βιοκαυσίμων μεγάλης κλίμακας λόγω υποψιών πλαστών πιστοποιητικών για βιοντίζελ.

Οι ανησυχίες είναι ότι τα βιοκαύσιμα που δεν έχουν παραχθεί βιώσιμα καταχωρούνται και πωλούνται ως βιώσιμα καύσιμα.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να «αποφέρει μεγάλα κέρδη για τους απατεώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ILT Ernst Koelman στην ολλανδική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης DVHN.

Ορισμένα ακριβά αυτοκίνητα, πρόσθεσε, κατασχέθηκαν λόγω «επαρκών λόγων για να πιστεύουμε ότι αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα».

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια (UCO) θεωρούνται με βάση τα απόβλητα και υπολογίζονται διπλά βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την απαλλαγή από τον άνθρακα στον ευρωπαϊκό τομέα μεταφορών.

Ωστόσο, η τρέχουσα οδηγία δεν κάνει διάκριση μεταξύ εγχώριων συλλεχθέντων ελαίων και εκείνων που εισάγονται από τρίτες χώρες. Οι επικριτές προτείνουν επίσης ότι ορισμένα από αυτά τα έλαια περιέχουν φοινικέλαιο, το οποίο η ΕΕ αποφάσισε να καταργήσει για να επιβραδύνει την αποψίλωση των δασών σε τροπικές χώρες.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία επίσημες έρευνες για εταιρείες που φέρεται να πωλούν μη βιώσιμο UCO που περιέχει φοινικέλαιο.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκίνησε μια διαδικασία για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραχωρήσει στο κοινό πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με την προέλευση και το ποσό του UCO που αναφέρονται από όλα τα εθελοντικά συστήματα πιστοποίησης για τη βιωσιμότητα των βιοκαυσίμων βάσει της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η απάτη με τα βιοκαύσιμα είναι απαράδεκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην ΕΕ, ζητήσαμε αυστηρή εποπτεία της ιδιωτικής πιστοποίησης », δήλωσε ο Ολλανδός διπλωμάτης.

Βάση δεδομένων ΕΕ στις κάρτες

Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ με σκοπό την ανίχνευση ολόκληρων αλυσίδων αξίας, από τη συλλογή και την παραγωγή της πρώτης ύλης έως την κατανάλωση καυσίμων. Αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για αλυσίδες αξίας που συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απάτης.

Πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των καυσίμων και θα διευκολύνει τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν τότε να αξιολογούν το περιεχόμενο της πρώτης ύλης και των καυσίμων που χρησιμοποιούν, πρόσθεσαν.

«Εκδηλώσεις όπως αυτό δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που εισάγεται στην Ευρώπη για βιοκαύσιμα είναι βιώσιμο», δήλωσε η Cristina Mestre, διευθύντρια της ομάδας εκστρατειών Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς αυτές τις υποθέσεις και ζητάμε από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ισχυρή επαλήθευση και αλυσίδα επιμέλειας για να αποφευχθεί η παράνομη χρήση του UCO στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι μια πρόσφατη ανάλυση της ΜΚΟ διαπίστωσε ότι η UCO εισάγεται όλο και περισσότερο από την Κίνα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

«Ωστόσο, εν όψει της παγκόσμιας καταπολέμησης του κλίματος, συνιστούμε στην Ευρώπη να επικεντρώνεται στην εγχώρια UCO που μπορεί να εντοπιστεί και να επαληθευτεί πιο εύκολα, για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται πραγματικά», δήλωσε ο Mestre.