Μέσα στο Δεκέμβριο το νέο ασφαλιστικό

Αλλάζει ο «χάρτης» του Ασφαλιστικού με ενιαίο Ταμείο και «εθνική σύνταξη» για όλους.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που προωθείται στο Ασφαλιστικό, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο θεσμό, αυτού της "εθνικής σύνταξης" η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.

Η Εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. «Όλοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προβλέπεται ενοποίηση των Ταμείων σε ένα και Εθνική Σύνταξη που θα είναι κάτω από 400 ευρώ.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ κατέληξε επίσης στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.