Κρήτη: Θερίζει τις ελιές ο δάκος - Στον καύσωνα ποντάρουν πλέον οι αγρότες

Η παραγωγή του παραγόμενου ελαιολάδου στην Κρήτη θα είναι πολύ μικρότερη και υποβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με πέρυσι λόγω του δάκου.

Στις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που προβλέπεται να επικρατήσουν την τρέχουσα εβδομάδα, ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μείωση όσο γίνεται περισσότερο της δραστηριότητας του δάκου, αφού τα πρώτα δείγματα της φετινής χρονιάς είναι πολύ ανησυχητικά και τους κάνουν να μιλούν για ομοιότητες με την καταστροφική χρονιά του 2019.

Όλες οι καταγραφές και οι επισημάνσεις κάνουν λόγο για μεγάλο δακοπληθυσμό, που έχει σχέση με τον φετινό ήπιο χειμώνα, ενώ στην ανατολική Κρήτη οι αγρότες είναι σε μεγάλο προβληματισμό και αγανάκτηση, βλέποντας όχι μόνο τις παγίδες τους γεμάτες από δάκο, αλλά και ορατές ζημιές στον ελαιόκαρπο σε προχωρημένο για την εποχή στάδιο προσβολής από το καταστροφικό έντομο!

Στις παραθαλάσσιες περιοχές μόνο των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου ξεκίνησε πολύ νωρίς και έγκαιρα φέτος η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, σε αντίθεση με τους νομούς Λασιθίου και Χανίων, όπου καταγγέλλονται καθυστερήσεις, με ήδη ορατά τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα.

Απόλυτη ανάγκη  η αναδιοργάνωση  της δακοκτονίας

Στο μεταξύ, όμως, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ξεκαθαρίζει ότι «μόνο με ψεκασμούς κάλυψης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον δάκο φέτος»...

Τι θα γίνει όμως με τις ζώνες ΠΟΠ; Σύμφωνα με όσα γράφει στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, «στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις, με τον εισβολέα να βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, οι αρμόδιοι οφείλουν να αφυπνιστούν.

Οι πρώτες δακοπροσβολές πρέπει άμεσα να καθηλωθούν με ψεκασμούς κάλυψης, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες επιμόλυνσης άλλων περιοχών. Και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του συστήματος της δακοκτονίας και όχι με συστάσεις προς τους παραγωγούς, οι οποίοι άλλοι αδυνατούν και άλλοι απουσιάζουν.

Τα προβλήματα ΠΟΠ και Κανονισμών πρέπει να επιλυθούν. Γιατί απλούστατα, αν το ελαιόλαδο που θα παραχθεί είναι υποβαθμισμένο, δεν μπορεί να είναι ΠΟΠ. Από την άλλη πλευρά, απόλυτη είναι η ανάγκη να υπάρξει κεντρική πολιτική απόφαση για ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας. Οι δραματικές καταστροφές του 2019, αν ξανασυμβούν, δε θα ήταν σοβαρό να αποδοθούν και πάλι σε... ακαταμάχητες κλιματικές συνθήκες και να αναζητούνται λύσεις αποζημιώσεων με υποβολή και... άλλου φακέλου στην Ε.Ε.!

Είναι πλέον φαεινότερο του ηλίου ότι, απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος, με σχέδιο που θα καταρτιστεί από όχι  απλά αρεστούς, αλλά έμπειρους και αδέσμευτους υπηρεσιακά και πολιτικα επιστήμονες η οποία θα προβλέπει περιφερειοποίηση με κεντρικό συντονισμό και πρωτόκολλα εφαρμογής κατά περιφέρεια.