Η Copa και η Cogeca προβλέπουν υψηλότερες συγκομιδές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων φέτος

Μετά από μια περίπλοκη χρονιά το 2020 σε όλη την Ευρώπη, η Copa και η Cogeca προβλέπουν καλύτερα αποτελέσματα για τη συγκομιδή του 2021.

Μετά από μια περίπλοκη χρονιά το 2020 σε όλη την Ευρώπη, η Copa και η Cogeca προβλέπουν καλύτερα αποτελέσματα για τη συγκομιδή του 2021. Ωστόσο, για τα δημητριακά, η συνολική παραγωγή της ΕΕ-27 θα πρέπει να είναι περίπου 3,8% πέρα ​​από τον περικομμένο μέσο όρο των 5 ετών με περίπου 292,45 εκατομμύρια τόνους, ενώ για τους ελαιούχους σπόρους η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει το κατώφλι των 30 εκατομμυρίων τόνων, 1,6% πέρα ​​από τον 5μηνο μέσο όρο .

Στην πρώτη πρόβλεψη που κυκλοφόρησε σήμερα, η Copa και η Cogeca προβλέπουν αύξηση της συγκομιδής δημητριακών στην ΕΕ-27 κατά 1,6% (292,42 εκατομμύρια τόνους) ως αποτέλεσμα της αύξησης των φυτεύσεων (52,10 εκατομμύρια εκτάρια + 0,7%) και καλύτερες προοπτικές απόδοσης από το 2020. Για το σιτάρι, η έναρξη της συγκομιδής θα καθυστερήσει περισσότερο από μία εβδομάδα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών της άνοιξης και της υπερβολικής υγρασίας τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που επιβραδύνει την ανάπτυξη των φυτών. Η συγκομιδή μαλακού σίτου θα μπορούσε να φτάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους (+ 7%) ενώ η παραγωγή σιτηρών την άνοιξη αναμένεται να μειωθεί (-5,4% για το κριθάρι, -4,9% για τη βρώμη, -4% για τη σίκαλη και -0,8% για τον αραβόσιτο) λόγω χαμηλότερες φυτεύσεις αντισταθμίζονται από αύξηση της συνολικής έκτασης σιταριού (+ 4,7%).

Ο Jean-François Isambert, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα σιτηρά σχολίασε, "Αυτή η θετική προοπτική για τα δημητριακά θα πρέπει να επιτρέψει την ανανέωση των τελικών αποθεμάτων της ΕΕ-27 για το 2021/2022. Αυτά τα καλά στοιχεία δεν θα αντικατοπτρίζονται απαραίτητα στην κατώτατη γραμμή για τους αγρότες ως αντιμετωπίζουμε αυξανόμενο κόστος παραγωγής. "

Η τιμή των λιπασμάτων είναι στην πραγματικότητα υψηλότερη στην Ευρώπη από ό, τι αλλού στον κόσμο, λόγω της προστασίας από δασμούς και μέτρα αντιντάμπινγκ που κοστίζουν στους ευρωπαίους αγρότες 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εάν προστεθούν μηχανισμοί ρύθμισης των συνόρων άνθρακα σε αυτό, η τιμή των λιπασμάτων θα ανεβαίνει στα ύψη, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη, ενώ θα κάνει τη χρήση των εισαγόμενων τροφίμων πιο ανταγωνιστική και ελκυστική.

Οι συγκομιδές ελαιούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% (30,12 εκατομμύρια τόνοι) παρά την πτώση 1,3% στις φυτεύσεις, αλλά οι προοπτικές καλύτερης απόδοσης δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Η ελαιοκράμβη αναμένεται να φτάσει τα 16,75 εκατομμύρια τόνους (+ 2,7%) ενώ η παραγωγή ηλίανθου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους (+ 17,4%) και τη σόγια σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους (+ 20,2%).

 

Ο Pedro Gallardo, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεΐνες καλλιέργειας σχολίασε: «Η περιοχή της ελαιοκράμβης ΕΕ-27 είναι 5,33 εκατομμύρια εκτάρια, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη (-7,6%) από τον 5μηνο μέσο όρο (5,77 εκατομμύρια εκτάρια) Οι αγρότες χρειάζονται ελαιούχους σπόρους για να επιμηκύνουν την εναλλαγή των δημητριακών, αλλά δεν διαθέτουν πλέον αρκετά αποτελεσματικά εργαλεία για την προστασία του ελαιοκράμβη από τα παράσιτα. Χωρίς μια ασφαλή και αποτελεσματική εργαλειοθήκη, ειδικά όταν οι αγρότες χρησιμοποιούν ήδη χαμηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν και επομένως θα απειληθεί η ασφάλεια των τροφίμων στο μέλλον. "