Βαμβάκι: Η έκρηξη του κόστους παραγωγής τρομάζει τους αγρότες

Δύσκολη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Δύσκολη η φετινή κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς που βλέπουν το κόστος να είναι ήδη αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 40% ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι αυτό μπορεί να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 60% .

Κι είναι χαρακτηριστική η έκφραση παραγωγού στο agrocapital.gr ότι «φέτος κανένας αγρότης δεν τολμάει να πατήσει μίζα στο τρακτέρ του» την ώρα που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στο 1,70 ευρώ το λίτρο ενώ τα κοστολόγια για τους αγρότες στην Ευρώπη είναι μικρότερα.

Τονίζουν δε ότι επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η εκτίναξη των τιμών στα λιπάσματα κι αναφέρουν ενδεικτικά την τιμή στην ουρία που από 550 ευρώ/τόνο η τιμή της ανέρχεται τώρα στα 1.000 ευρώ/τόνο. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι κάποιοι έσπευσαν να προμηθευτούν από νωρίς λιπάσματα οπότε αν κι εφόσον μειωθεί το ΦΠΑ θα έχουν θέμα με τη φορολόγηση. Και το κερασάκι στην τούρτα; Οι ληστείες λιπασμάτων. «Όποιος έχει λίπασμα στο σπίτι του θα πρέπει να έχει και σεκιούριτι να το φυλάνε» δήλωσε χαρακτηριστικά παραγωγός στο agrocapital.gr.

Και στο πλαίσιο αυτό πολλοί παραγωγοί αν και επιφυλακτικοί αναγκάζονται να υπογράφουν πρόωρα συμβόλαια γύρω στα 52 λεπτά το κιλό προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να καλύψουν τις ανάγκες της φετινής παραγωγής, χωρίς αφενός να γνωρίζουν πως θα διαμορφωθούν τελικά οι τιμές και το κυριότερο πως θα διαμορφωθεί το φετινό κόστος παραγωγής που -όπως προαναφέρθηκε- είναι ήδη αρκετά αυξημένο και ευμετάβλητο προς τα πάνω.

Γνωρίζουν δε ότι η περσινή χρονιά πώλησης έφτασε τα 70 λεπτά για αυτούς που δεν είχαν υπογράψει συμβόλαια ενώ όσοι είχαν προχωρήσει σε πρόωρες συμφωνίες αποδείχτηκαν οι μεγάλοι χαμένοι.