ΚΚΕ: Για τις επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες της Αρκαδίας

Για απώλειες ζωικού κεφαλαίου Αρκάδων κτηνοτρόφων από επιθέσεις άγριων (τσακάλια) σαρκοφάγων ζώων, κάνει λόγο το ΚΚΕ, με σχετική ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών, Νίκου Καραθανασόπουλου και ο Νίκου Παπαναστάση.

Για απώλειες ζωικού κεφαλαίου Αρκάδων κτηνοτρόφων από επιθέσεις άγριων (τσακάλια) σαρκοφάγων ζώων, κάνει λόγο το ΚΚΕ, με σχετική ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών, Νίκου Καραθανασόπουλου και ο Νίκου Παπαναστάση.

Στην ερώτηση, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βιώνουν σωρεία προβλημάτων, όπως είναι οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους και το αυξημένο κόστος παραγωγής, που εντείνονται λόγω της πανδημίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που προβλέπει αποζημίωση μόνο για ζημιές από κατασπαράξεις μεγαλύτερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας, δηλαδή από 4 ενήλικα αιγοπρόβατα ή από 17 αμνοερίφια (κάτω του έτους), το ύψος της οποίας δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των απολεσθέντων ζώων και προσκόμισής τους κατά τον έλεγχο, που είναι προϋπόθεση για την αποζημίωση».

Οι βουλευτές, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κατώτερο όριο – πλαφόν, ενώ ζητούν να προχωρήσει η καταγραφή του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος, ώστε να παρθούν προληπτικά μέτρα, περιορισμού των απωλειών, των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.