Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Συγκεκριμένα υπάρχουν περιοχές όπου η αντικειμενική ξεπερνάει ακόμη και το 50% πλέον της εμπορικής αξίας των ακινήτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Γλυφάδα στην Αττική. Σε αυτές αναμένεται μεγάλη μείωση κοντά στο 20%.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Εθνους» δεν αναμένεται νέα μείωση στις περιοχές με τιμή ζώνης 600 ευρώ, εκεί οι τιμές αναμένεται να μείνουν ως έχουν, δηλαδή να «παγώσουν».

Την ίδια ώρα όμως θα έρθει αύξηση των τιμών στις περιοχές όπου οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν ψηλά, πάνω από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Όλα αυτά σημαίνουν αυξομειώσεις στους φόρους ακινήτων που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική με πρώτο και καλύτερο τον ΕΝΦΙΑ, όμως δεν είναι ο μόνος φόρος.

Ντόμινο αλλαγών για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και τεκμήρια διαβίωσης.

Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες θα φέρουν και άλλες αλλαγές:

-Στον τρόπο υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης που υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής, ενώ υπάρχει και αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ για άγαμο και 250.000 για έγγαμους.
-Στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% ως 20% επί της αντικειμενικής.
-Οι αντικειμενικές κρίνουν και τον φόρο για τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και το ποσό είσπραξης από ενοίκια που υπολογίζονται στο 3,5% της αντικειμενικής του ακινήτου.
-Με βάση τις αντικειμενικές υπολογίζεται και το ΤΑΠ των δήμων στο 0,35%, ενώ και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα είναι στο 23% της αντικειμενικής.