Aναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Alexey Ulyukayev, κατά το τρέχον έτος αναμένεται θετική δυναμική του ΑΕΠ, της τάξης του 0,7%, η οποία αναμένεται να φθάσει το 1,5-2,5% το 2017.

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα ) την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, ο Ρώσος Υπουργός υποστήριξε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ, η οποία θα υποστηριχθεί επιπλέον από την περαιτέρω επιβράδυνση της εκροής κεφαλαίων και του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που περιορίζουν την καταναλωτική ζήτηση εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2016 παρατηρείται συνέχιση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων, αλλά ελαφρώς μικρότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ξεκινώντας από το 2017, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναμένει μία αύξηση των επενδύσεων, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ έως και 1,5-2,5%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό, το ρωσικό τραπεζικό σύστημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σταθερό και χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα ρευστότητα, καθώς για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο τ.έ. το έλλειμμα ρευστότητας μετατράπηκε σε πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση του πληθωρισμού που καταγράφεται, παρέχει το περιθώριο στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να μειώσει το βασικό επιτόκιο, το οποίο παραμένει στο 11% από τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίασή της στις 18 Μαρτίου τ.έ., η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 11%. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Τράπεζας, η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών. Παρά τη σχετική σταθεροποίηση που παρατηρείται στις αγορές κεφαλαίου και εμπορευμάτων και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι υψηλοί, καθώς σχετίζονται με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν και του έντονου ανταγωνισμού για τα μερίδια αγοράς. Έτσι, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να αποδειχθεί ασταθής και μη διατηρήσιμη.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι παρά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την επακόλουθη ενίσχυση του ρουβλίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η συσσωρευμένη αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος, η οποία συντελέσθηκε στα τέλη του 2015 - αρχές του 2016, εξακολουθεί να ασκεί πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και να συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι οποίες βασίζονται σε μία μέση τιμή του πετρελαίου στα 30 $/βαρέλι για το 2016, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ήδη, στις 14 Μαρτίου 2016, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή βρισκόταν στο 7,9%, σημαντικά χαμηλότερο τόσο από το 9,8% του Ιανουαρίου 2016, όσο και από την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2016, τον οποίο η Τράπεζα της Ρωσίας υπολόγιζε σε περίπου 9%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ετήσιος πληθωρισμός θα ανέλθει συνολικά σε λιγότερο από 6% τον Μάρτιο του 2017, για να φθάσει στον στόχο του 4% στα τέλη του 2017.