Τα 2 ευρώ το λίτρο αγγίζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Στα 2 ευρώ το λίτρο περίπου έχει εκτιναχθεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, καθώς η κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι υψηλοί φόροι έχουν οδηγήσει στα ύψη τα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 1,807 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη διαμορφώνεται σε 1,997.

Στις αρχές του 2012 ήταν 1,652 και 1,879 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Στην Αθήνα, η μέση τιμή είναι 1,793 ευρώ το λίτρο, ωστόσο οι οδηγοί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους αναγκάζονται να πληρώσουν έως και 1,955 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αντίστοιχες τιμές είναι 1,782 και 1,859 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, οι προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσε να συγκρατηθεί εν μέρει το ράλι της βενζίνης οδηγούνται στις ελληνικές καλένδες, ελλείψει χρημάτων στα κρατικά ταμεία.

Ο γγ Εμπορίου Στ. Κομνηνός πρότεινε τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα βάζει πλαφόν στους φόρους σε περιόδους μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Σήμερα, η τελική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης περιλαμβάνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος είναι σταθερός και τον ΦΠΑ 23%.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η βάση, που περιλαμβάνει την τιμή διυλιστηρίου και τον ΕΦΚ, να αυξάνεται και το ποσοστιαίο κομμάτι του ΦΠΑ 23%.