Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, που έχουν στην κατοχή τους διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά-βιοτεχνικά-βιομηχανικά κτήρια, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ημιτελή κτίσματα, χωράφια, θέσεις πάρκινγκ, πιλοτές, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, αυθαίρετα κτίσματα, μαντριά, πτηνοτροφεία, στάνες, κοτέτσια, γεωργικές αποθήκες, δασικές εκτάσεις κ.ά.

Κερδισμένοι του νέου φόρου μόνο οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας, που θα δουν μειώσεις ακόμα και 24%, αλλά και οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε ακριβές περιοχές, που θα δουν το νέο φόρο να τους ελαφρύνει ακόμα και 40%.

Ο φόρος θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα φθηνότερα ακίνητα έως και τα 22,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για νεόδμητα ακίνητα. Για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 0,02ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται έως τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο φόρος για τα αγροτεμάχια θα ξεκινά από το 1,5 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 75 ευρώ το στρέμμα εάν σε αυτό υπάρχει κτίσμα.

Ο ΕΝΦΑ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα καταβάλλεται σε δόσεις, χωρίς όμως ακόμα να έχει καθοριστεί ο αριθμός τους. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ το φόρο, προβλέπεται έκπτωση 1,5%.

πηγη:enet.gr