Έλεγχος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων ‘SWIFT’ από έλληνες εξαγωγείς νωπών φρούτων και λαχανικών

Παραθέτουμε το αριθ ΑΠ 2160/67/1.1.2016  έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι για το παραπάνω θέμα , προς ενημέρωσή σας.

Δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα αποστολής πλαστών SWIFT ως αποδεικτικών πληρωμής , εφιστούμε την προσοχή σας για τον έλεγχο των  αποδεικτικών των τυχόν εμβασμάτων από «αγοραστές» από Ρουμανία αλλά και άλλες χώρες και εάν είναι δυνατόν να επιδιώκεται είτε η προείσπραξη τους είτε η υπογραφή συμβολαίου μεταξύ των μερών που συνιστάται και από τον Σύνδεσμό μας .

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Συνδέσμου.

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Ειδικός Σύμβουλος

INCOFRUIT – HELLAS

 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

EMBASSY OF GREECE IN BUCHAREST

OFFICE FOR ECONOMIC AND COMMERCIAL AFFAIRS

Βd. Pache Protopopescu nr 1-3, Sector 2,

021403 Bucharest, Romania

Tel: 0040-21-2100748, 2115724 Fax: 0040-21-2119893

Πληρ.: Δ. Σχοινά, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄

 

 

 

 

 Bουκουρέστι, 19.01.2016

 ΑΠ. Φ 2160 / 67

ΠΡΟΣ:

Β8 Δ/νση

ΚΟΙΝ.:

Πίνακα εν κοινοποιήσει αποδεκτών

Ε.Δ.:

Γραφείο κ. Πρέσβεως

 

 Bουκουρέστι, 19.01.2016

 ΑΠ. Φ 2160 / 67

ΠΡΟΣ:

Β8 Δ/νση

ΚΟΙΝ.:

Πίνακα εν κοινοποιήσει αποδεκτών

Ε.Δ.:

Γραφείο κ. Πρέσβεως

 

       

ΘΕΜΑ:

Ελεγχος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων ‘SWIFT’ από έλληνες εξαγωγείς νωπών

φρούτων και λαχανικών και τροφίμων γενικότερα

 

             

 

Κατόπιν νεότερων καταγγελιών Ελλήνων εξαγωγέων νωπών φρούτων, αλλά και τροφίμων γενικότερα, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε εκ νέου ότι παρατηρείται φαινόμενο αποστολής πλαστών ‘SWIFT’, μέσω e-mail, ως αποδεικτικό πληρωμής εμπορικής συναλλαγής. Η αποστολή γίνεται κατά κύριο λόγο την ημέρα της Παρασκευής, προκειμένου να επισπεύσει την αποστολή των εμπορευμάτων το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, δε, ο λογαριασμός του εξαγωγέα δεν περιλαμβάνει το αντίτιμο της αξίας των εμπορευμάτων.

 

Λόγω της εξάπλωσης του φαινομένου αυτού, συνιστάται υπογραφή συμβολαίου μεταξύ των μερών και έλεγχος της ταυτότητος του ‘SWIFT’.

 

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων εξαγωγέων, είναι η εξής:

§  Συμφωνία μεταξύ ρουμανικής εισαγωγικής εταιρείας, (την οποία ενδεχομένως εκπροσωπεί κάποιος Έλληνας) και ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Πραγματοποίηση παραγγελίας, συνήθως προφορικώς, με συμφωνία προπληρωμής του εμπορεύματος πριν τη φόρτωση.

§  Στη συνέχεια, ο εισαγωγέας, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες της αγοράς ή ανάγκη άμεσης παράδοσης του προϊόντος, ή ακόμη επιθυμία αποφυγής καθυστέρησης του φορτίου στα σύνορα εν όψει Σαββατοκύριακου ή γιορτών, αποστέλλει μέσω email αποδεικτικό τραπεζικής εντολής (SWIFT) (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή).

§  Ο εισαγωγέας ασκεί πίεση για άμεση φόρτωση του εμπορεύματος (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή απόγευμα), προτού επιβεβαιωθεί το έμβασμα του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Η μεταφορά στις περιπτώσεις αυτές γίνεται συνήθως με μεταφορικό μέσο που έχει επιλέξει ο εισαγωγέας.

§  Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, το φορτίο δεν φτάνει στη Ρουμανία με τον αρχικό μεταφορέα, ο οποίος υπογράφει και το CMR, αλλά ενδεχομένως μεταφορτώνεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Συνεπώς, είτε εντός είτε εκτός Ρουμανίας, το φορτίο δεν παραδίδεται κανονικά (στον αρχικό παραλήπτη) και δεν υπάρχουν πλήρη παραστατικά παράδοσης - παραλαβής του εμπορεύματος (υπογεγραμμένο - σφραγισμένο CMR).

 

Σημειώνουμε, δε, ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι φερόμενες ως αγοράστριες ρουμανικές εταιρείες δεν υφίστανται ή παρουσιάζουν ασαφή στοιχεία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση στοιχείων υφιστάμενων εταιρειών από τρίτους. 

 

Κατόπιν έρευνας συνεργατών του Γραφείου μας, διαπιστώθηκε σε πρόσφατες περιπτώσεις ότι οι αποστολές e-mail πλαστών ‘SWIFT’ προέρχονται από τις εξής ηλεκτρονικές  διευθύνσεις με καταληκτική δ/νση .nu από τον ίδιο server στις H.Π.Α.

 

«Δ/νσεις: [email protected]   και  [email protected]

Server-e email:

sitemail2.everyone.net

1

sitemail.everyone.net

1

sitemail4.everyone.net

5

sitemail3.everyone.net

5

Zona Georgafica Sitemail.everyone.net

Country:              United States»

 

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι το Γραφείο μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δύναται να ελέγξει τη λειτουργία και ενδεχομένως τη μετοχική σύνθεση οποιασδήποτε εταιρείας είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Μητρώο Ρουμανίας (ONRC), μέσω της διαθέσιμης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Επίσης, με βάση τις διαθέσιμες σε εμάς ανοιχτές πηγές πληροφόρησης (ιστοσελίδα Υπουργείου Οικονομικών Ρουμανίας, Εμπορικού Μητρώου-ONRC, Εφορίας-ANAF), μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη, η λειτουργία, αλλά και η εγγραφή  στο σύστημα VIES κάθε ρουμανικής εταιρείας, όχι όμως η εγκυρότητα ενός SWIFT.

Ως εκ τούτου,  συνιστάται, πριν την αποστολή του εμπορεύματος, κάθε Έλληνας εξαγωγέας να ελέγχει την κατάθεση του ‘SWIFT’ στην ελληνική τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται.

                                                                                                     Ο Προϊστάμενος

                                                                                                                       

                                                                                                     Ιωάννης Μάρκος

                                                                                               Γεν. Σύμβουλος Ο.Ε.Υ.  Β’

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις