Αγρονόμοι & Τοπογράφοι Μηχανικοί Ροδόπης(ΑΤΜ): «Εδώ Κτηματολόγιο …Ακούει κανείς;»

Το Κτηματολόγιο τρέχει για τα υπόλοιπα του Νομού Ροδόπης, από τις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Οι τρεις επιστημονικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ Θράκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και ο Σύλλογος Αγρονόμων &Τοπογράφων Μηχανικών Νομού Ροδόπης , είχαν αποφασίσει να ενώσουν δυνάμεις -μια και η Πολιτεία εκώφευσε σε ζητήματα ενημέρωσης -και να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους πολίτες.
Η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου και είχε επιτυχία, καθώς εμπλεκόμενοι κλάδοι και πολίτες είχαν δώσει δυναμικό «παρών».
Όμως για κάποιους λόγους(;) το ΤΕΕ αποχώρησε από την σύμπραξη δυνάμεων, μια και η Διοικούσα Επιτροπή είχε άλλη άποψη η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία, οπότε έμειναν Δικηγορικός Σύλλογος και ΑΤΜ Ροδόπης. Η Επόμενη ενημέρωση καθορίσθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στις 18:30 μ.μ. στο Πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Κομοτηνής.

 

Επίκεινται και άλλες ημερίδες στο Δήμο Μαρωνείας-Σαππών, μία στην Ξυλαγανή και μία στις Σάππες, καθώς και στο Δήμο Αρριανών.
Αξίζει να αναφερθεί πως μέσω του Κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσουν πολλά θολά σημεία σε σχέση με κληρονομικά ζητήματα οικογενειών που τα έχουν αμελήσει, εσκεμμένα ή μη, ενώ θα γίνει ξεκαθάρισμα και σε πολλά πράγματα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Στην συνέντευξη τύπου που κάλεσε ο ΑΤΜ Ροδόπης, ο πρόεδρος, Παναγιώτης Μουζακίδης, παρουσίασε στους Δημοσιογράφους και ΜΜΕ της περιοχής την κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα ο σύλλογος, του οποίου είναι και ένα από τα βασικά επιστημονικά αντικείμενα του.
Ο κ. Μουζακίδης, στάθηκε και σε προβλήματα που προκύπτουν και τα οποία επιφέρουν νέα οικονομικά βάρη στους πολίτες.
Όπως π.χ. κάποιες περιοχές εμφανίζονται σε διαφορετικές δημοτικές / κοινοτικές ενότητες στη βάση δεδομένων το κτηματολογίου ενώ στην πραγματικότητα (ΕΛ.ΣΤΑΤ) ανήκουν στην ίδια δημοτική / κοινοτική ενότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άδικα να επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης.

Προκύπτουν ζητήματα σχετικά με απαλλοτριωμένες εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν μεταγραφεί στο οικείο υποθηκοφυλακείο.
Έρχονται «σε αντίθεση» τα Νομικά όρια με τα Τοπογραφικά όρια.
Υπάρχουν παλαιοί τίτλοι χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα, τίτλοι με αμφιβόλου ποιότητας με λάθη στην αναγραφή Δικαιωμάτων.
Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Οι κάτοχοι ή οι έχοντες δικαιώματα σε Γη και ακίνητο το δηλώνουν ΟΛΟΙ. Μάλιστα με τα ακριβή ποσοστά των δικαιωμάτων, είτε το αγόρασαν, είτε είναι από κληρονομιά.
Αν δεν υπάρχουν έγγραφα για την χρήση ενός ακινήτου ή ενός αγροτεμαχίου, υπάρχει η λύση της Χρησικτησίας, για εκείνη την περίπτωση που ο πολίτης το δουλεύει χρόνια. Για πολλές περιπτώσεις ο Ανάδοχος του Κτηματολογίου θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την υπάρχουσα κατάσταση και τα υπόλοιπα αν πρόκειται για αγροτεμάχιο, ή οικόπεδο θα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς.
Σε περίπτωση επίκλησης χρησικτησίας, θα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα όπως παλιοί λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης, στοιχεία από ΟΠΕΚΕΠΕ, το έντυπο του Ε9 και άλλα.

Για την διαδικασία του Κτηματολογίου θα πρέπει οι πολίτες να ξέρουν πως θα πρέπει να έχουν έγγραφα που να προσδιορίζουν με ακρίβεια και αξιοπιστία, το σχήμα, τη θέση και το εμβαδόν του ακινήτου ή της έκτασης που θέλουν να δηλώσουν, στοιχεία τα οποία συνιστούν ένα αξιόπιστο τοπογραφικό διάγραμμα.
Τα στοιχεία αυτά του Κτηματολογίου θα τα αξιοποιήσει και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις