Ε. Δανάλη – Greenpeace: «Άμεσα Βιώσιμη Γεωργία και στην Ελλάδα»

Το στοίχημα της Βιώσιμης Γεωργίας ετέθη σε απευθείας διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Gro2be, η οποία μεταδόθηκε από την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του κέντρου.

Μεταξύ των ομιλητών και η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace, η οποία μίλησε , καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το νέο μοντέλο Γεωργίας.
«Τι σημαίνει Βιώσιμη Γεωργία; Πολύ απλά! Μια Γεωργία και μια Αγροτική Παραγωγή, χωρίς να ρυπαίνουμε και να καταστρέφουμε τη Φύση. Χωρίς χημικά και λιπάσματα. Επιστροφή στη Μεσογειακή Διατροφή, χωρίς πολύ κρέας και γαλακτοκομικά είδη, με όσπρια και πολλά ωμά λαχανικά και φρούτα. Στήριξη των τοπικών παραγωγών και κατανάλωση Ελληνικών προϊόντων. Στήριξη των κτηνοτρόφων και κατεύθυνση για αγορά ελληνικών ζωοτροφών και όχι εισαγωγή ζωοτροφών με μεταλλαγμένη σόγια. Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός στην Ελληνική γεωργία και νέα σκέψη στο αγοραστικό κοινό ως προς την κατανάλωση των προϊόντων. Το 1/3 της τροφής πετιέται. Η τροφή να είναι όση χρειαζόμαστε και να μην γίνεται σπατάλη. Τα προϊόντα καταναλώνουμε πρέπει να είναι τοπικά και Ελληνικά κατά κύριο λόγο, στηρίζοντας έτσι την Εθνική οικονομία και περιορίζοντας και τη σπατάλη. Πρέπει σαν χώρα να παράγουμε τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Στην περίοδο της καραντίνας, τα τρόφιμα δεν υπήρχαν, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί, πετούσαν τα προϊόντα τους γιατί δεν είχαν πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε με νόημα η κ. Δανάλη.

Στο ερώτημα πως μπορεί να γίνει αυτό η νέα μας πραγματικότητα, απάντησε πως αυτό θα γίνει αν από σήμερα αρχίζουμε να αλλάζουμε συνήθειες στην αγορά και κατανάλωση ειδών διατροφής. «Σαν Greenpeace διεκδικούμε για αλλαγές στις καλλιεργητικές συνήθειες και σε επίπεδο Ελλάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στην ΕΕ. Χρόνος δεν υπάρχει ο πλανήτης με την κλιματική αλλαγή και τις πανδημίες,-κορονοϊός- λόγω εξαφάνισης των οικοσυστημάτων, έχει χτυπήσει κόκκινο, το βλέπουμε το ζούμε. Είναι ανάγκη να λάβουμε μέτρα όλοι», τόνισε καταλήγοντας η κ. Δανάλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις