Φορείς ΑΠΕ: Εκκίνηση διαλόγου για την τρύπα των €284 εκατ.

Ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο για το κλείσιμο του ελλείμματος των 284 εκατ. ευρώ του ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ ζήτησαν οι δύο μεγαλύτεροι φορείς αλλά και οι πολυεθνικές του κλάδου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ) και ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικοί), αλλά και οι ξένες δυνάμεις Enel, Iberdrola και EDF ζήτησαν και είδαν χθες τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι απανωτές δηλώσεις του τελευταίου περί «υπερκερδών των παραγωγών ΑΠΕ» και «ελλείμματος που προκάλεσε η πανδημία» αλλά και των έμμεσων αναφορών του για έκτακτα μέτρα σε βάρος φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές επιδίωξαν να σπάσει ο «πάγος», αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις του διαλόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης» τρύπας.

Η αγορά των ΑΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές, κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τα «χαρτιά» του για το θέμα του ελλείμματος, ενώ υπενθύμισαν τις δεσμεύσεις της πολιτείας το 2014 μετά το «κούρεμα» των τιμών αποζημίωσης των έργων τους πως τα μέτρα αυτά δεν θα επαναληφθούν. Περιέγραψαν ακόμη, λένε οι πληροφορίες, τα ζητήματα αξιοπιστίας που εγείρονται καθώς και της επενδυτικής ανασφάλειας. Προέτρεψαν επίσης τον κ. Χατζηδάκη να συζητήσουν το πρόβλημα ως προς τη βάση της πρόκλησης του.

Σύμφωνα με τους επενδυτές των ΑΠΕ πρόκειται για έναν συνδυασμό της απόφασης του υπουργού πέρυσι να μειώσει πέρυσι το ΕΤΜΕΑΡ σε αντιστάθμισμα των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ και της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγές αναφέρουν, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε πως δεν θα αιφνιδιάσει την αγορά, δεν έχει τα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνουν την κατάσταση στον ΕΛΑΠΕ, συμφώνησε ώστε οι φορείς των ΑΠΕ να έχουν πρόσβαση στις σχετικές μελέτες που κάνουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ κι επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ και ούτε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ.

Από τις συζητήσεις των δύο πλευρών φάνηκε η πρόθεση τους να ζητηθεί η συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης για την κάλυψη του μέρους του ελλείμματος που προκλήθηκε από την πανδημία. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι αρχική πρόταση του ΕΣΗΑΠΕ έδειχνε πως ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, είναι ρεαλιστικό να δοθεί από το Ταμείο.

Εξάλλου, ο ΕΣΗΑΠΕ επανάφερε την πρόταση του για την αύξηση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα των ρύπων σε 85% από 65%. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 120 εκατ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από τη μη κατάργηση της αντισταθμιστικής χρέωσης του Μέσου Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις