Tesla, Volvo, Ford και Mercedes κατηγορούν τις ΗΠΑ για «παράνομα» τιμολόγια

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Elon Musk, λένε ότι οι εισφορές που επιβλήθηκαν πέρυσι σε κρίσιμα εξαρτήματα ήταν «αυθαίρετες»

Οι Tesla, Volvo, Ford και Mercedes-Benz έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον της κυβέρνησης Trump, με στόχο να τερματίσουν αυτό που ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Elon Musk χαρακτήρισε «παράνομα» τιμολόγια που επιβλήθηκαν σε ορισμένα ανταλλακτικά που εισήχθησαν από την Κίνα.

Οι αγωγές, που κατατέθηκαν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, στοχεύουν στα 25% τιμολόγια που επέβαλε ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε μια λίστα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών όπως τερματικών.

Η κατάθεση της Tesla στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου ανέφερε ότι οι εισφορές ήταν «αυθαίρετες, ιδιότροπες και κατάχρηση της διακριτικής ευχέρειας».

Θα μπορούσαν πραγματικά οι ΗΠΑ και οι κινεζικές οικονομίες να «αποσυνδεθούν»;

Η αγωγή αναφέρει τον αμερικανικό εμπορικό εκπρόσωπο, Robert Lighthizer, ως εναγόμενο. Το γραφείο του πέρυσι απέρριψε το αίτημα της Tesla για απαλλαγή από τιμολόγια σε οθόνες υπολογιστών και οθόνης που εισήχθησαν από την Κίνα που χρησιμοποιεί στο ηλεκτρικό αυτοκίνητό της στο μοντέλο. Η εταιρεία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Elon Musk, δήλωσε ότι θα έβλαπτε εάν πρέπει να πληρώσει υψηλότερο κόστος για εξαρτήματα.

Η Tesla επιδιώκει την ακύρωσή τους μαζί με μια «επιστροφή χρημάτων, με τόκους» των δασμών που έχουν ήδη καταβληθεί, σύμφωνα με την κατάθεση.

Στην κατάθεσή της, η Mercedes κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για «δίωξη ενός άνευ προηγουμένου, χωρίς περιορισμούς και απεριόριστου εμπορικού πολέμου που επηρέασε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Το αμερικανικό εμπορικό τμήμα ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Ιούλιο αυξήθηκε σχεδόν 11% στα 63,6 δισ. δολάρια, με το έλλειμμα με την Κίνα να ανεβαίνει στα 28,3 δισ. δολάρια.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων - ειδικά για την Tesla, η οποία σκοπεύει να επωφεληθεί από τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για τη μείωση των εκπομπών CO2.