Με μικρή καθυστέρηση οι πληρωμές για τους ανοιξιάτικούς παγετούς

Καθυστέρηση σημειώνεται στη διαδικασία πληρωμής των προκαταβολών 40% των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τους διαδοχικούς ανοιξιάτικους παγετούς.

Επίσης, δεν θα πληρωθούν όλοι οι πληγέντες στην ίδια «παρτίδα», καθώς ο αρμόδιος οργανισμός (ΕΛΓΑ) δίνει χρονική προτεραιότητα στις δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι πρώτες σε συγκομιδή χρονικά, δηλαδή τα πυρηνόκαρπα.

Αρχικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ανακοινώσει ότι το 40% των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021 θα μπορέσει να δοθεί μέχρι τέλη Ιουλίου.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε λόγο για τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή υπήρχε μία αισιοδοξία ότι πιθανότατα η πληρωμή της πρώτης «παρτίδας» θα γίνει στις 4 Αυγούστου. Όμως, μόλις χθες, 4 Αυγούστου, υπεγράφη από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η απόφαση σύμφωνα με την οποία πιστώνεται η προκαταβολή των αποζημιώσεων για τον παγετό ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου στον λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου, ώστε ο ΕΛΓΑ να μεταφέρει τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, με την ημέρα πληρωμών σύμφωνα με το ρεπορτάζ να προσδιορίζεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, Δευτέρα με Τρίτη.