Αποτελεσματικότητα ευρωπαϊκής βοήθειας

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα, με εμφανή, πολυ-επίπεδα, διαλυτικά αποτελέσματα για την ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας στους τομείς "Άσυλο, Μετανάστευση, Ένταξη." Η ΕΕ χορήγησε αναπτυξιακή βοήθεια 2 δις ευρώ κατ' έτος, κατά την παρελθούσα προγραμματική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, 3,1 δις ευρώ δόθηκαν ειδικά για "Άσυλο, Μετανάστευση, Ένταξη."

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόβλημα, με εμφανή, πολυ-επίπεδα, διαλυτικά αποτελέσματα για την ΕΕ. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες είναι κάθετα αντίθετοι στη συνέχιση της παρούσας πολιτικής. Οι θετικά διακείμενοι στη μετανάστευση συμφωνούν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία για σωματικό, ψυχικό ή θανάσιμο τραυματισμό των μετακινούμενων και ότι η όλη διαδικασία είναι προβληματική και για τις χώρες προέλευσης κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.

Επίσης ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι σε σχέση με κάθε ευρώ που δίνεται για "Άσυλο, Μετανάστευση, Ένταξη", το αποτέλεσμα είναι σαφώς μεγαλύτερο από κάθε ευρώ που επενδύεται για αναπτυξιακή βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής. Κατόπιν των ανωτέρω ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1)         Με σκοπό να μπορεί να κριθεί, πρωτίστως με οικουμενικά ανθρωπιστικούς όρους αλλά και με οικονομικούς όρους, η επένδυση του εισοδήματος των Ευρωπαίων φορολογουμένων, διαθέτει  οικονομικά στοιχεία, για τα αποτελέσματα της "επένδυσης" α) στη μεταναστευτική βοήθεια β) στην αναπτυξιακή βοήθεια;

2)        Με ποιόν άλλο τρόπο μετράει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα στα δύο είδη βοήθειας;

3)        Έχει καταγράψει τη βούληση τρίτων κρατών να δεχτούν πολίτες γειτονικών τους κρατών, ασχέτως του λόγου που αυτοί μετακινούνται, ώστε να αποτραπεί το, μεγαλύτερο, πιο επικίνδυνο ταξίδι, στην Ευρώπη, το οποίο αποδεικνύεται επιβλαβές για όλες τις πλευρές;