Δαμανάκη: να καθοριστούν οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχες στον Νότιο Ωκεανό

Πολιτική δήλωση της Επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών John Kerry, τον Αυστραλό Υπουργό Bishop, τον Γάλλο Υπουργό Fabius και τον Νεοζηλανδό Υπουργό McCully.

"Προβαίνω σήμερα σε μια πολιτική δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, John Kerry, τον Αυστραλό Υπουργό Bishop, τον Γάλλο Υπουργό Fabius και τον Νεοζηλανδό Υπουργό McCully. Η δήλωση αυτή αφορά τις Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές στην Ανταρκτική.

Όπως γνωρίζετε, η Ανταρκτική αποτελεί μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη μας.

Ωστόσο, τα οικοσυστήματά της είναι εξαιρετικά ευάλωτα και πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα για την προστασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής (Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources – CCAMLAR ) για το ζωτικό αυτό θέμα των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στα ύδατα γύρω από την Ανταρκτική.

Μαζί, ζητούμε από τα μέλη της CCAMLR να ολοκληρώσουν με επιτυχία πολλά έτη προετοιμασίας με τον καθορισμό των σημαντικών αυτών προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.

Ο καθορισμός προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών συμφωνεί απόλυτα με το όραμα που εκφράστηκε από τη διεθνή κοινότητα στην 20ή επέτειο της Διάσκεψης του Ρίο το 2012.

Στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Hobart της Αυστραλίας, η ΕΕ, η Γαλλία και η Αυστραλία θα καταθέσουν πρόταση για τον καθορισμό Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών στην Ανατολική Ανταρκτική. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία θα παρουσιάσουν πρόταση για τον καθορισμό Προστατευόμενης Θαλάσσιας Ζώνης στην περιοχή της Θάλασσας του Ross.

Είναι καιρός να εργαστούμε από κοινού, εποικοδομητικά και με αποφασιστικότητα, προς την κατεύθυνση της έγκρισης αυτών των Προστατευόμενων Θαλάσσιων Περιοχών με επιχειρησιακές αποφάσεις".

 

Περισσότερες πληροφορίες

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση για τον καθορισμό προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στον Νότιο Ωκεανό, Ανταρκτική, οι υπουργοί εξωτερικών της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, ζητούν από κοινού τον καθορισμό κατά το τρέχον έτος, προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στον Νότιο Ωκεανό, την περιοχή της Θάλασσας του Ross και στην Ανατολική Ανταρκτική.

Η περιοχή της Θάλασσας του Ross και της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι ευρέως αναγνωρισμένες για την αξιοσημείωτη οικολογική και επιστημονική σημασία τους. Οι προτάσεις που κατατίθενται στην Επιτροπή θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της θαλάσσιας έρευνας, με βαθιά και διαρκή οφέλη για τη διατήρηση του ωκεανού και τη βιώσιμη χρήση των πόρων του.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον καθορισμό προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στον Νότιο Ωκεανό και στην Ανταρκτική (στα αγγλικά)