Εμμανουήλ Φράγκος: Προβλήματα στην ελληνική βοοτροφία

Κάθε μέρα που περνά λειτουργεί εις βάρος μας.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε εγγράφως απάντηση από την Κομισιόν, σχετικά με την Ελληνική βοοτροφία, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μειώνει «στρατηγικά» τις ενισχύσεις και φέρνει την ελληνική βοοτροφία σε απόγνωση.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος με παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα ποσά ενίσχυσης που δίνονται πανευρωπαϊκά για τον κλάδο βοοτροφίας και  συγκριτικά για τις μοσχίδες. Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απάντησε και ουσιαστικά για την κατάσταση «ασφυξίας» που έχει διαμορφωθεί, επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση και στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, διαθέτοντας και την επιστημονική του ιδιότητα ως κτηνίατρος, απευθύνθηκε αρμοδίως στον Επίτροπο. Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να παρακολουθεί στενά τον κλάδο, αλλά απαντά ότι δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία σε επίπεδο ενισχύσεων. Συγκεκριμένα για τις μοσχίδες, αναφέρει ότι λαμβάνουν την ίδια τιμή μονάδας με άλλα επιλέξιμα ζώα, καθώς περιλαμβάνονται στα μέτρα ενίσχυσης του βοείου κρέατος, χωρίς κάποια ειδική μέριμνα ή επιδότηση.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος που παρακολουθεί στενά τα προβλήματα της Ελληνικής περιφέρειας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βοοτροφία. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί επικίνδυνα και είναι πλέον αδύνατο να διατηρηθούν οι μοσχίδες αναπαραγωγής, που είναι απαραίτητες για την ανανέωση των κοπαδιών.Εκτός από τον έντονο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής, που σήμερα είναι ανεξέλεγκτο, τόσο από το κόστος ενέργειας, όσο και από τις τιμές ρεκόρ των ζωοτροφών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κάθε μέρα που περνά λειτουργεί εις βάρος μας. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για τον κλάδο, που να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες εξελίξεις και να δίνουν απαντήσεις στη βοοτροφία, πριν αυτή συρρικνωθεί έτι περαιτέρω.

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.