Στήριξη ελαιοπαραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής

Δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν Π.Ο.Π με εξέχουσα θέση στην ελληνική αγροτική παραγωγή, το οποίο εξάγεται διεθνώς σε ποσοστό 85%.

Ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη προς την Επιτροπή:

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ορμύλια της Χαλκιδικής έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής, η οποία συνιστά προϊόν Π.Ο.Π., μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής της. Η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια ασχολία του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, με τις καλλιέργειες εκεί να φτάνουν περίπου τα 30.000 στρέμματα. Οι φετινές καταστροφές υπολογίζεται ότι επιφέρουν οικονομική ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς έχασαν το 80% της παραγωγής τους λόγω ακαρπίας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν Π.Ο.Π με εξέχουσα θέση στην ελληνική αγροτική παραγωγή, το οποίο εξάγεται διεθνώς σε ποσοστό 85%, ερωτάται η Επιτροπή:

  • 1.Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και των αντίστοιχων επενδύσεων και ποια πρόοδος σημειώθηκε;
  • 2.Τι κονδύλια έχουν διατεθεί για την ενίσχυση των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και ποια η απορρόφησή τους;
  • 3.Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον κονδυλίων στον τομέα της ελαιοπαραγωγής για την κάλυψη των ζημιών που επέρχονται από έκτακτα καιρικά φαινόμενα;