Σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ο εκσυγχρονισμός του ΤΟΕΒ Ταουσάνης για εξοικονόμηση νερού και ενεργειακού κόστους

Μ. Χαρακόπουλος με προεδρείο ΤΟΕΒ σε Γ.Γ. ΥπΑΑΤ

«Η κρίση στην ενέργεια δημιούργησε επιπρόσθετο οικονομικό άχθος στους αγρότες για την άρδευση των χωραφιών. Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο η κυβέρνηση επιδότησε το κόστος του αρδευτικού ρεύματος. Ωστόσο, στη θεσσαλική γη οφείλουμε να προστατεύουμε όσο πολύτιμο νερό διαθέτουμε και γι αυτό απαιτούνται επιπρόσθετες δράσεις εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ και φίλο Δημήτρη Παπαγιαννίδη για το αμέριστο ενδιαφέρον του για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταουσάνης και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα αποδώσει μέγιστα οφέλη τόσο στη συμπίεση του κόστους άρδευσης για τους αγρότες όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με το προεδρείο του ΤΟΕΒ Ταουσάνης με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη με αντικείμενο την δυνατότητα χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του οργανισμού.

Κόστος άρδευσης

Ο Θεσσαλός πολιτικός, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την σπουδαιότητα που έχει για τον κάμπο η προστασία των υδατικών πόρων, καθώς έχει πρωτοστατήσει στην Βουλή των Ελλήνων για να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία ως μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα το πλάνο των δράσεων που επιθυμεί να ακολουθήσει η νεοσύστατη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταουσάνης, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο του Οργανισμού. Υπογράμμισε, ότι το κόστος της άρδευσης έχει αυξηθεί από την ενεργειακή κρίση αλλά είναι εξίσου σημαντικό ότι οι  εκπρόσωποι του εν λόγω Οργανισμού συμμερίζονται την αναγκαιότητα της ορθής διαχείρισης των υπαρχόντων υπόγειων νερών.

Τηλεδιάσκεψη με Αγοραστό

Οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ ανέφεραν ότι επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του οργανισμού προς τους αγρότες μέλη του με την εγκατάσταση αυτοματισμών -inverter και άρδευση με κάρτες- με γνώμονα τόσο την μείωση των αρδευτικών τελών όσο και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης του υπόγειου νερού.

Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των εκπροσώπων του ΤΟΕΒ και δεσμεύτηκε για την ένταξη του σχεδίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον κατατεθεί η σχετική μελέτη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να τεθεί το ανάλογο χρονοδιάγραμμα.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του ΤΟΕΒ Ταουσάνης ήταν ο πρόεδρος κ. Γιώργος Διαμάντης, ο γραμματέας κ. Αχιλλέας Μπάγκας, ο ταμίας κ. Ζαχαρίας Παρτάλας και το στέλεχος του Οργανισμού κ. Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος.