Ανάγκη για ενδυνάμωση των γυναικών αγροτών που τροφοδοτούν τον κόσμο

Το κλείσιμο του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων στη γεωργία θα αυξήσει την παραγωγή τροφίμων και θα δημιουργήσει βιώσιμo μέλλον για τις γυναίκες.

Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, το πρόσωπο της γεωργίας είναι θηλυκό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η πλειονότητα των οικονομικά ενεργών γυναικών στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες εργάζονται στη γεωργία. Και, σύμφωνα με την απογραφή της γεωργίας του 2012 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), το 30% των αγροτών στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Το πρόβλημα; Εμπόδια ειδικά για το φύλο - όπως η έλλειψη πρόσβασης στη γη, η χρηματοδότηση, οι αγορές, η γεωργική κατάρτιση και η εκπαίδευση, οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ίση μεταχείριση - θέτουν τις γυναίκες αγρότες σε σημαντικό μειονέκτημα προτού να οργώσουν έναν αγρό ή να σπείρουν έναν σπόρο.

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα δικαιώματα γης. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόνο το 10 έως 20% των γαιοκτημόνων είναι γυναίκες, και σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες δεν μπορούν ακόμα να κατέχουν ή να ελέγχουν νόμιμα τη γη. Όταν μια γυναίκα αγρότης δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη γη στην οποία εργάζεται, είναι αδύνατο για αυτήν να συνάψει συμβάσεις γεωργικών συμβάσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότερα κέρδη και αξιόπιστες πηγές εισοδήματος.

Επιπλέον, οι παγιωμένοι ρόλοι των φύλων στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να εμποδίσουν τις γυναίκες να φέρνουν τις καλλιέργειες τους στην αγορά ή ακόμη και να εγκαταλείψουν τα χωριά τους χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Ενώ οι γυναίκες αγρότες στις ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς, η Lorie Fleenor, 33 ετών, 8ης γενιάς Bristol, Tennessee, αγρότης, λέει ότι η επίμονη μεροληψία των φύλων στη γεωργία καθιστά «ευκολότερο» να έχει ο σύζυγός της, ο Ben, να χειρίζεται τις επιχειρηματικές συναλλαγές και τηλεφωνικές κλήσεις για το Magna Vista Farm της οικογένειας.

«Ακόμα κι αν τρέχω το αγρόκτημα και παίρνω τις αποφάσεις, αυτοί [άντρες αγρότες] δεν θέλουν να μου μιλήσουν για το πότε θα κόψουν το σανό, ή πότε θα πουλήσουν βοοειδή, ή πόση βροχή έχουμε. Θέλουν να μιλήσουν με έναν άντρα », εξηγεί. «Υποθέτω ότι είσαι γυναίκα, πρέπει να πας ακόμη πιο μακριά ​​για να αποδείξεις τον εαυτό σου».

Ωστόσο, ακόμη και με τις γυναίκες αγρότες να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια (παγκοσμίως, οι γυναίκες εργάζονται περισσότερες ώρες ετησίως από τους άνδρες), ουσιαστικά υστερούν έναντι των ανδρών ομολόγων τους όσον αφορά τις αποδόσεις και τα κέρδη των καλλιεργειών. Κατά μέσο όρο, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις παράγουν 20 έως 30% λιγότερο από τις εκμεταλλεύσεις που διαχειρίζονται οι άνδρες. Οι λόγοι για αυτό το «χάσμα των καλλιεργειών», σύμφωνα με τον FAO, δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα για καλλιέργεια και τα πάντα με τα εμπόδια που αφορούν το φύλο.

Η εγγενής μεροληψία των φύλων στο οικονομικό σύστημα, για παράδειγμα, περιορίζει τακτικά την πρόσβαση μιας γυναίκας στην πίστωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρές γεωργικές γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι πολιτιστικοί κανόνες και η έλλειψη ασφάλειας συχνά εμποδίζουν τις γυναίκες να δανείζονται χρήματα. Χωρίς επαρκή κεφάλαια για επενδύσεις κεφαλαίου, οι γυναίκες αγρότες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν λιπάσματα, σπόρους ανθεκτικούς στην ξηρασία, βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και άλλα προηγμένα εργαλεία και τεχνικές καλλιέργειας που αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Η κατάργηση των φραγμών που σχετίζονται με το φύλο στη γεωργία, αναφέρει ο FAO, όχι μόνο θα δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες να επιτύχουν το υψηλότερο οικονομικό δυναμικό τους, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στη διατροφή ενός πεινασμένου κόσμου. Σύμφωνα με το FAO, τα περισσότερα από τα περίπου 820 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που σήμερα υποσιτίζονται ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες - τα ίδια μέρη όπου οι γυναίκες είναι βασικές για την παραγωγή τροφίμων. Το να δοθεί στις γυναίκες πρόσβαση στους ίδιους πόρους και την εκπαίδευση με τους άνδρες θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων από τις γυναίκες έως και 30 τοις εκατό, ενδεχομένως εξαλείφοντας την πείνα για 150 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, υποστηρίζει ο FAO, η απόκτηση επιπλέον εισοδήματος θα επιτρέψει στις γυναίκες να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και την εκπαίδευση για τα παιδιά τους - επενδύσεις που θα μπορούσαν να παράγουν μακροπρόθεσμα, θετικά αποτελέσματα για τις οικογένειες των αγροτών και τους γείτονές τους.